Antena Căutare

Alegerile legislative pe fond violent in Irak

Alegerile legislative din Irak au inceput, astazi, pentru militari, fortele de securitate, prizonieri si persoane spitalizate, cu trei zile inainte de scrutinul de duminica, la care urmeaza sa participe aproximativ 20 de milioane de irakieni, transmite AFP. Desi autoritatile de la Bagdad au luat masuri drastice de securitate, inceputul votului nu a fost lipsit de violente. Cinci civili au fost ucisi si peste 20, raniti, de explozia unei bombe amplasate la circa 500 de metri de un birou de vot din Hurriya, o suburbie a capitalei. Iar ieri, peste 33 de oameni au murit in urma a trei atacuri sinucigase.

Peste 800.000 de alegatori sunt chemati astazi la urne in Irak. Bolnavii isi vor introduce buletinele de vot in urnele plasate in spitale, in timp ce prizonierii condamnati la pedepse de mai putin de cinci ani de inchisoare vor vota in penitenciare. Militarii si fortele de politie voteaza in birouri electorale normale. Iar alegatorii irakieni din strainatate (1,4 milioane) sunt chemati sa voteze in perioada 5-7 martie, in 16 tari.

Scrutin proportional, cu 1.801 femei pe liste
Pentru acest scrutin, al doilea dupa inlaturarea lui Saddam Hussein, in 2003, 6.218 candidati, dintre care 1.801 femei, s-au inscris in competitia electorala, pentru a ocupa unul din cele 325 de mandate.
Este vorba despre un scrutin proportional cu 18 circumscriptii, constituite de cele 18 provincii. Iar alegatorii trebuie sa aleaga atat o lista, cat si un candidat de pe lista.

Rezultat anticipat?
Premierul irakian, Nuri al-Maliki, s-a declarat sigur de victoria listei sale la aceste legislative, cu un avans important asupra adversarilor sai.
"Victoria noastra este asigurata. Alianta statului de drept va fi prima si se va distanta mult de concurentii sai, dar procentul exact pe care il vom obtine nu este clar inca", a spus el, intr-un interviu acordat postul francez France 24.

Un pilot suedez de pe un Boeing 737 prins cu licenta falsa!... Cutremur de 6,4 grade in Taiwan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x