Antena Căutare

Alegerile prezidentiale din Franta pun in pericol situatia romilor romani de acolo

Situatia romilor romani din Franta devine incerta, odata cu alegerile prezidentiale din acest an electoral. Controversa din jurul tiganilor ii va preocupa din nou pe politicienii francezi, atentia concentrandu-se pe lege si ordine si pe cei responsabili de cresterea numarului de infractiuni, potrivit Mediafax.

Frontul National, care reprezinta o mare amenintare pentru presedintele francez la aceste alegeri, se opune libertatii de miscare in cadrul UE, favorizata de acordul Schengen. Presedintele Nicolas Sarkozy a explicat, in decembrie, ca vrea ca acordul Schengen sa fie reformat. "Nu putem sustine o imigratie sociala nelimitata", spune el.

Profesorul Tommaso Vitale de la facultatea de Stiinte Politice, si un specialist in migrarea romilor, a declarat ca pentru moment, agenda politica este dominata de economie, dar pe masura ce campania se va intensifica, presedintele va intra sub presiunea legii si ordinii, iar dezbaterea va fi dominata de extrema dreapta. "Frontul National urmareste si face campanie pe acest subiect. Si acest lucru ar putea fi foarte periculos pentru romi", a atentionat Vitale.

In ultimele luni, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, si-a intensificat campania de inlaturare a romilor din locurile vizibile, interzicand cersitul pe Champs Elysees si in alte zone turistice din Paris.

Potrivit statisticilor guvernamentale, 10% din infractiunile comise in Franta au autori romi, dintre care jumatate sunt copii. "Acesti copii sunt exploatati de liderii mafioti care ii condamna la delincventa si sclavie. Aceasta situatie nu poate continua", a precizat Vitale.

Majoritatea celor 15.000 de romi din Franta locuiesc in tabere improvizate pe terenuri abandonate sau uitate de autoritatile locale. In suburbuia Seine-Saint-Denis din nordul Parisului se afla o astfel de tabara care adaposteste 300 de persoane, exclusiv din Romania, iar jumatate sunt copii.

Locuitorii acestei tabere traiesc in conditii de igiena precara - ei se spala intr-un cimitir din apropiere - si, in pofida eforturilor concentrate ale organizatiilor locale, numai trei copii au fost acceptati la scolile din apropiere. Ulterior insa, toti trei au fost exmatriculati fara explicatii.

Liderul acestei tabere, Ioan, sustine ca tiganii nu gasesc locuri de munca legale si nu au acces nici la cele mai elementare servicii sociale. Teoretic, multe dintre aceste persoane vor ramane fara baracile lor in numai cateva zile. Luna trecuta, ei au primit ordine de expulzare pentru 6 ianuarie. Romii spun insa ca se vor intoarce in Franta, deoarece pentru ei nu exista locuri de munca in Romania.

Sursa: Antena3.ro

Foto: Intact Images

Sotul Iuliei Timosenko a cerut azil politic in Cehia... O avalansa masiva blocheaza sute de turisti britanici in Elvetia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x