Alegerile prezidenţiale din Polonia, prevăzute la 10 mai, amânate printr-un acord al coaliţiei guvernamentale

Alegerile prezidenţiale poloneze, programate duminică, la 10 mai, au fost amânate lao dată ulterioară, au anunţat într-o declaraţie liderul Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS, conservator) Jaroslaw Kaczynski şi aliatul său, liderul partidului Alianţa, Jaroslaw Gowin, relatează AFP.

Scrutinul prevăzut duminică - a cărui amânare era cerută de către opoziţie din cauza epidemiei covid-19 - nu va avea loc, iar preşedinta Dietei, Camera inferioară a Parlamentului polonez, urmează să anunţe ”prima dată posibilă a unui nou scrutin”, au anunţat miercuri seara cei doi într-un mesajpostat pe Twitter.

Acest acord între PiS şi partenerul său de coaliţie îndepărtează spectrul unei crize politice în Guvern, comentează Reuters.

Calendarul acestui scrutin prezidenţial a devenit un subiect de ceartă de la începutul crizei sanitare cauzate de covid-19. PiS insista ca votul să aibă loc în pofida epidemiei, iar opoziţia acuza partidul la putere că-şi privilegiază câştigul politic în detrimentul sănătăţii publice.

Dezacorduri au subminat coaliţia guvernamentală conservatoare, ameninţată de o ruptură, după ce unul dintre partide şi-a afişat opoziţia faţă de un proiect PiS de organizare a votului prin corespondenţă, din cauza riscurilor sanitare.

Acest anunţ arată că tensiunile din coaliţie s-au potolit.

Coaliţia a anunţat într-un comunicat că se aşteaptă ca alegerile prezidenţiale de duminică să fie anulate de către Curtea Constituţională, după care Parlamentul urmează să anunţe o nouă dată.

Unii critici au denunţat faptul că acest lucru pare să submineze autoritatea Curţii Supreme şi să încalce reglementările electorale.

Scrutinul ar urma să fie organizat la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie, a anunţat un purtător de cuvânt al campaniei lui Andrzej Duda, preţedintele în exerciţiu care provine din PiS, creditat cu un nou mandat.

Alţi politicieni au declarat că alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la sfârşitul lui iulie.

Mandatul lui Duda se încheie în august.

PiS, un partid naţionalist cu un program economic de stânga, vrea ca alegerile să aibă loc cât mai rapid, în contextul în care sondaje arată că Duda urmează să fie reales în cazul în care alegerile au loc cât mai curând.

Recesiunea economică cauzată de epidemia covid-19 în Polonia i-ar putea scădea popularitatea lui Duda, pe care PiS se sprijină pentru a-şi impune reforma sistemului judiciar, un punct de discordie cu Uniunea Europeană (UE).

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
colaj de fotografii cu angelina jolie intrun plover gri și fusta alb
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
colaj de imagini cu morgana din videoclipurile la manelele ei
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
Mai multe articole

Parlamentul se pronunţă joi asupra proiectului PiS cu privire la organizarea unui vot prin corespondenţă din cauza epidemiei - soldată cu peste 14.000 de contaminări şi 733 de morţi în Polonia.

Senatul a respins marţi acest proiect de lege.

Opoziţia şi observatori internaţionali şi-au exprimat reticenţa faţă de un vot prin corespondenţă, apreciind că o modificare atât de târzie a condiţiilor organizării scrutinului ar afecta echitatea acestuia.

Aleşi din opoziţie au apreciat că acordul coaliţiei aflate la putere ridică întrebări cu privire la respectarea statului de drept.

”Aceasta este o situaţie fără precedent, având în vedere că s-a elaborat un proiect care implică instituţii independente precum Curtea Supremă”, a declarat Tomasz Siemoniak, un parlamentar din cadrul Platformei Civice.

Un expert constituţional consideră că anunţul de miercuri seara pare să contravină prevederilor Constituţiei poloneze cu privire la modificarea datei alegerilor.

”Este incredibil. Cum vă puteţi imagina, într-o ţară democratică, că politicieni pot decide ce să judece Curtea Supremă?”, a declarat Ryszard Piotrowski, un profesot la Universitatea din Varşovia.

Un ales PiS în Parlamentul European (PE), Rysard Czarnecki, apreciază că acordul coaliţiei guvernamentale rămâne intact şi că noua dată a scrutinului va potoli îngrijorările legate de epidemie.

”Noi avem în continuare o majoritate, iar acesta este lucrul cel mai important”, a subliniat el.

Sursa : news.ro

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri