Antena Căutare

Aliaţii din NATO extind mandatul de secretar general al lui Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, un fost premier norvegian, trebuia să îşi încheie mandatul de patru ani în 2020. Decizia aliaţilor de a-i extinde mandatul subliniază încrederea de care el se bucură din partea marilor puteri – Washington, Berlin, Londra şi Paris.

Aliaţii din NATO extind mandatul de secretar general al lui Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg secretar general NATO | Twitter

Jens Stoltenberg, un fost premier norvegian, trebuia să îşi încheie mandatul de patru ani în 2020. Decizia aliaţilor de a-i extinde mandatul subliniază încrederea de care el se bucură din partea marilor puteri – Washington, Berlin, Londra şi Paris.

Stoltenberg, având capacitatea de a fi calm şi de a-şi susţine punctul de vedere în orice circumstanţă, a ajutat la coordonarea NATO în doi ani plini de tensiuni cauzate în mare parte de preşedintele american Donald Trump şi scepticismul său iniţial privind utilitatea alianţei. Trump a criticat în repetate rânduri aliaţii europeni pentru că nu cheltuiesc destul pentru securitate.

În faţa criticilor lui Trump, Stoltenberg a oferit asigurări constant că aliaţii îşi cresc cheltuielile militare şi că lucrează să ajungă la obiectivul de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.

Deşi afirmase în trecut că alianţa este ca şi „terminată”, în timpul unei vizite a lui Stoltenberg în aprilie 2017 la Washington, Trump a afirmat la o conferinţă de presă alături de secretarul general: „Nu mai este terminată”.

În 2019, aliaţii temându-se că Trump ar putea ataca din nou NATO în discursul său din Starea Uniunii, Stoltenberg a călătorit la Washington şi a acordat un interviu Fox News, canalul preferat al preşedintelui american, lăudându-l pe Trump pentru că a ajutat la creşterea cheltuielilor militare ale aliaţilor cu 100 de miliarde de dolari.

Trump a inclus în discursul său argumentele lui Stoltenberg: „De asemenea, convingem alte naţiuni să îşi plătească partea. Timp de mai mulţi ani, SUA au fost tratate incorect de NATO – dar acum am asigurat o creştere cu 100 de miliarde de dolari pentru apărare de la aliaţii NATO”.

Stoltenberg a coordonat şi eforturile alianţei de a-şi îmbunătăţi capacităţile militare, mai ales ca răspuns la noua ameninţare a Rusiei după invadarea şi anexarea Crimeei în 2014. Aceste eforturi au inclus un program numit Four Thirties Readiness Initiative prin care alianţa doreşte să se asigure că are pregătite 30 de nave de luptă, 30 de batalioane la sol şi 30 de escadroane aeriene pentru a acţiona în maxim 30 de zile.

Pe Twitter, Stoltenberg a afirmat că este onorat de extinderea mandatului, care a fost aprobat joi de Consiliul Atlantic de Nord, principalul organ politic al NATO.

Sursa: News.ro

Zeci de răniți, după ce două trenuri s-au ciocnit frontal, în Italia! Nu se știe dacă printre victime sunt români... Administraţia Trump dă în judecată Facebook pentru discriminare rasială în publicitatea imobiliară ţintită...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x