Antena Căutare

Amnesty International solicita Romaniei o ancheta completa privind presupusul sau rol in programele CIA

Organizatia Amnesty International le cere in mod oficial autoritatilor romane sa porneasca o ancheta completa cu privire la presupusul rol avut de Romania in programele CIA de extradari extraordinare si detentie secreta. Solicitarea apare intr-un raport publicat luni si intitulat "Secret stiut de toti: Dovezi intensificate privind complicitatea Europei in extradari extraordinare si detentie secreta".


"Amnesty International solicita de urgenta autoritatilor romane sa urmeze exemplul altor state membre ale UE care s-au angajat in procese de stabilire a responsabilitatii ce vizeaza dezvaluirea adevarului privind respectivele lor roluri in cadrul programele de extradari extraordinare si detentie secreta ale CIA care au operat dupa 11 Septembrie 2001", precizeaza organizatia in recomandarile sale pentru Romania.

"Dezvaluirile din 2009 si 2010 referitoare la presupusa complicitate a Romaniei in programele de predare si detentie secreta ale CIA fac necesar ca guvernul roman sa se angajeze sa stabileasca o ancheta completa, impartiala, independenta si eficienta in ceea ce priveste rolul sau in aceste operatiuni", se mai arata in textul solicitarii.

Mai multe guverne din Europa au progresat intr-o oarecare masura in ceea ce priveste asumarea responsabilitatii. Potrivit raportului, Romania a continuat, insa, sa nege orice participare.

"Autoritatile romane trebuie sa ia masuri reale pentru a stabili adevarul si pentru a garanta asumarea responsabilitatii acolo unde autoritati ale statului roman ar fi incalcat drepturile omului", mai precizeaza documentul.

Potrivit Amnesty Intrnational, mai multe rapoarte ale Parlamentului European si ale Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei au afirmat ca Romania a gazduit un centru de detentie secreta. In baza unor declaratii ale actualilor si fostilor oficiali din SUA, presa a sustinut ca Romania a gazduit o inchisoare secreta cu numele de cod "Britelite" si a dezvaluit numele unuia dintre presupusii detinuti, Khaled Sheikh Mohamed, care ar fi fost inchis acolo.

La inceputul acestuio an, un studiu al expertilor ONU referitor la practicile de detentie secreta la nivel mondial a scos la iveala faptul ca o aeronava implicata in programele de predare si de detentie secreta a aterizat in Romania. Datele emise de Oficiul polonez de Graniceri in iulie 2010 au indicat ca cel putin un avion transporta pasageri pe traseul sau din Polonia in Romania.

In pofida numeroaselor dovezi, autoritatile romane au continuat sa dezminta acuzatiile, conchide raportul AI.

Amnesty International solicita Romaniei o ancheta completa privind presupusul sau rol in programele CIA... Sapte morti in urma unei explozii puternice la un hotel din Mexic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x