Antena Căutare

Anders Breivik, in a doua zi de proces: "As face-o din nou"

Ziua a doua a procesului lui Andres Breivik a inceput cu intrerupere a sedintei deoarece unul dintre judecatori a cerut, in afara tribunalului, pedeapsa cu moartea impotriva acuzatului, relateaza AFP. Teroristul a declarat in fata judecatorilor ca ar relua masacrul comis la 22 iulie.

Extremistul de dreapta a efectuat din nou salutul nazist, imediat ce a fost eliberat din catuse la intrarea in sala de judecata.


Anders Breivik a declarat in fata judecatorilor ca ar relua masacrul comis la 22 iulie. "Da, as face-o din nou", a afirmat el in cea de-a doua zi a procesului sau, adaugand ca adolescentii ucisi pe insula Utoeya nu erau "copii nevinovati" si ca pentru el, a-si incheia viata in inchisoare sau a muri pentru poporul sau constituie "cea mai mare onoare".

A doua zi a procesului sau s-a deschis la scurt timp dupa ora 09:00 (10:00 ora Romaniei), insa sedinta a fost suspendata imediat pentru 30 de minute, tribunalul exprimandu-si dorinta de a examina competenta de a participa la proces a unuia dintre cei cinci judecatori care este recuzat de aparare, partile civile si acuzare. Tribunalul din Oslo l-a exclus in cele din urma pe judecator, pentru declaratii ce genereaza indoieli cu privire la impartialitatea sa.

La 22 iulie, anul trecut, Anders Breivik a detonat o bomba n centrul capitalei norvegiene. Explozia a facut opt victime. Teroristul a plecat apoi pe o insula din apropiere, unde a ucis, cu sange rece, alti aproape 70 de oameni, la o tabara de tineret a partidului social-democrat.

Supravietuitorii nu vor uita niciodata teroarea in care au trait aproape doua ore, pana cand politia a ajuns pe insula, iar ucigasul s-a predat.

Ororile de atunci revin in mintile tuturor odata cu procesul lui Breivik, care se deschide luni la Oslo. Teroristul este bucuros ca va fi judecat, pentru ca, in opinia sa, va putea astfel sa-si explice crimele.

Motivul se cunoaste deja: ostilitatea irationala fata de musulmani si fata de social-democrati, pe care-i considera aliatii lor. Multi norvegieni cred ca Breivik nu mai merita sa i se dea cuvantul.

Dar o noua expertiza psihiatrica l-a declarat pe Breivik sanatos, ceea ce i-ar da dreptul la proces. Ultimul cuvant ii revine, insa, judecatorului.

Procesul poate pune in discutie si intarzierea cu care au intervenit fortele speciale. Ancheta a scos deja la iveala ca luptatorii antiteroristi nu au putut face rost de un elicopter, iar ambarcatiunea care-i transporta s-a defectat in drum spre insula.

foto: EPA/ Intact Images

Obama, gafa la summitul Americilor: A confundat Insulele Malvine cu Maldivele... VIDEO! Un locotenent-colonel loveste cu o pusca, in fata, un tanar care participa la operatiunea "Bine ati venit in...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x