Căutare Live

Angajaţi ai agenţiei turce de presă Anadolu, acuzaţi că au difuzat "ştiri false" despre Egipt

Autorităţile egiptene au acuzat miercuri seară patru angajaţi ai agenţiei turce de presă Anadolu, arestaţi în aceeaşi zi la Cairo, că au difuzat "ştiri false" despre Egipt, notează AFP.

Într-un comunicat transmis miercuri seară, ministrul egiptean de Interne a estimat că biroul agenţiei turce este o faţadă pentru "o bază de hackeri (...) a cărei scop este de a difuza ştiri false".

Potrivit ministerului, angajaţii reţinuţi lucrează "cu scopul de a deforma imaginea" Egiptului.

Patru angajaţi, trei egipteni şi un turc, ai biroului agenţiei din Cairo, au fost puşi sub urmărire penală, potrivit ministrului de Interne.

Cetăţeanul turc Hilmi Balci este responsabilul financiar şi administrativ al biroului agenţiei Anadolu la Cairo, potrivit agenţiei.

Ministrul turc al Afacerilor Externe a anunţat că a comunicat miercuri că l-a convocat pe însărcinatul egiptean cu afaceri la Ankara pentru a-i cere explicaţii.

Şi directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a vorbit despre "un act ostil" care arată "neputinţa autorităţilor egiptene".

De la destituirea în 2013 a preşedintelui Mohamed Morsi, membru în Frăţia musulmană, şi sosirea la putere în Egipt a preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, relaţiile dintre Cairo şi Ankara sunt tensionate, în timp ce frăţia musulmană a fost interzisă în Egipt de atunci.

Statele Unite, aliatul celor două ţări, au indicat miercuri că dacă arestările au fost confirmate, Washington solicită "guvernului egiptean să elibereze jurnaliştii pentru a face loc unei prese libere şi deschise".

Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a estimat într-un comunicat că "jurnaliştii care lucrează în Egipt nu trebuie să o facă cu frica de a fi folosiţi pentru a marca puncte în înfruntarea politică dintre ţări".

"Autorităţile trebuie să-i elibereze imediat pe angajaţii Anadolu arestaţi", a adăugat CPJ, solicitând liderilor de la Cairo să "înceteze să folosească acuzaţiile de "ştiri false" cu scopul de a hărţui şi a reduce la tăcere mass-media".

Egiptul ocupă al treilea loc în lume în ceea ce priveşte numărul de jurnalişti închişi, după China şi Turcia, potrivit CPJ.

Sursa : news.ro

Senatorii americani depun jurământul joi, înainte de începerea marţi a procesului istoric al destiturii lui Donald Trump... Mihail Mişustin a fost desemnat noul premier al Rusiei...
Parteneri
Cele mai bune alimente pentru a scăpa de durerea în gât. Care sunt recomandările specialiștilor
Catine.ro
Ultimele știri
x