Apare o serie limitată de bancnote! Chipul cărei personalități se va afla pe banii ce noi!

 
+2 click pentru
galerie

Scriitoarea Jane Austen va fi omagiată în Marea Britanie, la împlinirea a 200 de ani de la moartea sa, prin lansarea unei bancnote de 10 lire sterline şi prin mai multe expoziţii, între care una ce va fi deschisă la Banca Angliei.

Noua bancnotă va fi lansată marţi, când se împlinesc două secole de la moartea autoarei unora dintre cele mai cunoscute romane ale literaturii britanice.

În plus, Austen va fi prezentă şi într-o expoziţie care va fi inaugurată pe 19 iulie la Banca Angliei. ”Romanele lui Jane Austen nu sunt numai despre discuţii legat de bonete şi trăsuri, aşa cum cred unii oameni care nu le-au citit. Ea avea cunoştinţe solide despre valoarea banilor şi asta a fost o temă majoră a scrierilor ei”, a spus curatoarea Jenni Adam, citată de The Guardian.

”Ea scrie despre căsătorie nu din punct de vedere al caracterului idilic, ci ca punct cheie al stabilităţii economice pentru femei. Nu s-a căsătorit niciodată şi o mare parte din viaţă aproape că nu a avut bani despre care să spună că sunt ai ei, iar când tatăl ei a murit, împreună cu mama şi sora sa, a avut de înfruntat greutăţi”.

Bancnota de 10 lire sterline va avea inscripţionat un citat din ”Mândrie şi prejudecată” - ”Declar, în definitiv, că nu există o plăcere mai mare ca cititul” - şi imprimat un portret al lui Austen, bazat pe imaginea oferită de fratele său pentru ilustrarea cărţilor scrise de ea.

Expoziţia va cuprinde mulţi alţi scriitori care au fost preocupaţi de finanţe ori au avut legături cu banca, între care Kenneth Grahame, PG Wodehouse, George Eliot şi Charles Dickens.

”Stories from the City: the Bank of England in literature” va fi deschisă la Muzeul Băncii Angliei până în vara lui 2018.

Jane Austen s-a născut pe 16 decembrie 1775, în Steventon, şi a murit pe 18 iulie 1817, în Winchester (Hampshire). Aici va fi deschisă expoziţia "The mysterious Miss Austen". De altfel, în întreg comitatul vor avea loc mai multe evenimente pentru a marca viaţa şi cei 200 de ani de la moartea scriitoarei.

Când a murit, la vârsta de 41 de ani, începuse să devină cunoscută, iar astăzi este una dintre autoarele preferate ale britanicilor. Cele şase romane ale sale, între care ”Raţiune şi simţire”, ”Mândrie şi prejudecată” şi ”Emma”, au fost vândute în milioane de exemplare.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe