Arabia Saudită şi-a dezvoltat programul nuclear cu ajutorul Chinei, conform informaţiilor obţinute de guvernul american

Guvernul american a obţinut informaţii care arată că Arabia Saudită şi-a dezvoltat semnificativ programul de rachete balistice cu ajutorul Chinei, conform a trei surse CNN.

Twitter

Guvernul american a obţinut informaţii care arată că Arabia Saudită şi-a dezvoltat semnificativ programul de rachete balistice cu ajutorul Chinei, conform a trei surse CNN.

Administraţia Trump nu a împărtăşit iniţial aceste informaţii clasificate cu Congresul, conform surselor, stârnind astfel furia democraţilor care le-au descoperit pe cont propriu şi au concluzionat că nu au fost informaţi în mod deliberat.

Informaţiile clasificate arată că Arabia Saudită şi-a extins atât infrastructura de rachete, cât şi tehnologia, prin achiziţii recente din China.

Această descoperire a stârnit îngrijorare printre membrii Congresului privind o potenţială cursă a înarmării în Orientul Mijlociu, ei întrebându-se totodată dacă a existat o aprobare tacită a administraţiei Trump ca parte a eforturilor de a contracara Iranul. Informaţiile ridică întrebări şi cu privire la angajamentul administraţiei Trump privind limitarea armelor nucleare în Orientul Mijlociu.

În ciuda criticilor privind războiul din Yemen la care Arabia Saudită participă şi la rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed Bin Salman în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, Casa Albă a căutat o relaţie şi mai apropiată cu saudiţii, drept dovadă recenta decizie de a vinde regatului arme în valoare de miliarde de dolari, în ciuda opoziţiei Congresului.

Mohammed bin Salman a afirmat că dacă Iranul va avea o armă nucleară, Arabia Saudită va lucra pentru a obţine şi ea o astfel de armă, el declarând în 2018 într-un interviu din 2018 pentru CNN: „Fără îndoială, dacă Iranul va dezvolta o bombă nucleară, vom urma şi noi cât de curând posibil”.

Deşi Arabia Saudită nu poate achiziţiona arme nucleare din SUA conform unui pact din 1987, Riadul a achiziţionat rachete balistice din China acum mai multe decenii. Există speculaţii că ar fi existat totuşi şi achiziţii mai recente din China, chiar din 2007.

În ianuarie, Washington Post a publicat imagini din satelit care sugerau că saudiţii au construit o fabrică de rachete balistice. Analiştii care au văzut imaginile au declarat că aceste rachete par să fie similare cu cele produse de chinezi.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Chinei, a informat că Arabia Saudită şi China sunt „parteneri strategici exhaustivi” şi că ambele ţări „menţin o cooperare apropiată în toate zonele, inclusiv în domeniul vânzării de arme. O astfel de cooperare nu încalcă legile internaţionale şi nici nu implică proliferarea de arme de distrugere în masă”.

Un oficial al Departamentului de Stat american a refuzat să comenteze privind informaţii clasificate, însă a afirmat că Arabia Saudită rămâne parte a Tratatului Nuclear de Neproliferare şi a acceptat o obligaţie de a nu achiziţiona arme nucleare. Purtătorul de cuvânt a făcut referire şi la un comunicat recent al Departamentului în care era reafirmat angajamentul SUA pentru „un Orient Mijlociu liber de arme de distrugere în masă şi sisteme de livrare”.

Sursa: News.ro

Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloweenul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri