Antena Căutare

Arhivele secrete ale Vaticanului, dezvaluite intr-o expozitie

Vaticanul va expune anul viitor o colectie de 100 de documente selectate din arhivele sale secrete intr-o expozitie fara precedent intitulata "Lux Arcana: Arhivele secrete ale Vaticanului dezvaluite".

Expozitia se va desfasura din februarie pana in septembrie 2012 la muzeele Capitoline din Roma cu ocazia aniversarii a 400 de ani de la infiintarea arhivelor. Este pentru prima data cand pretioasele documente, manuscrise, pergamente si incunabile vor parasi temporar Vaticanul pentru a fi vazute de catre publicul larg, informeaza Huffington Post.

"Arhivele Secrete ale Vaticanului (latina: Archivum Secretum Vaticanum), contin toate actele promulgate de Sfantul Scaun, documente de stat, registre ale Vaticanului, dar si numeroase documente particulare acumulate de-a lungul secolelor. Unele dintre cele mai interesant exponate vor fi cererea Parlamentului Angliei de anulare a casatoriei lui Henric al VIII-lea, corespondeta lui Michelangelo cu Sfantul Scaun, trascrierea procesului lui Galileo Galilei din 1633, precum si o scrisoare pe coaja de mesteacan din 1887 adresata de catre amerindieni Papei Leon al XIII-lea.

Cardinalul Raffaele Farina, arhivarul si bibliotecarul Vaticanului, a explicat semnificatia si importanta acestei expoztii intr-o conferinta de presa, care a avut loc marti, 5 iulie. "Documente pontificale vechi extrem de valoroase, corespondenta privind aspecte importante din viata bisericii si a lumii vor fi expuse publicului larg pentru prima oara" informeaza ncregister.com.

Dar atractia principala a expozitiei o vor constitui documentele prin care Papa Pius al XII-lea este aspru criticat pentru incapacitatea de a interveni suficient de ferm pentru a opri Holocaustul. Publicul le va putea examina in premiera.

"Secretele personale ale Papei Pius al XII-lea vor fi acum dezvaluite; dupa ani de zile se inaltura valul si se va cunoaste ceea ce era rezervat doar pentru ochii expertilor si savantilor", a declarat Umberto Broccoli, repsonsabil cu patrimoniul cultural al Romei.

In secolul al XVII-lea , la ordinele Papei Paul al V-lea, Arhivele Secrete au fost separate de Bibloteca Vaticanului. Savantii aveau un acces foarte limitat la ele cu aprobari speciale, iar pentru restul lumii au ramas inaccesibile pana in 1881, cand Papa Leon al XIII-lea le-a pus la dispozitia cercetatorilor. In prezent peste o mie de persoane examineaza anual aceste documente de o inestimabila valoare.

Trebuie precizat ca termenul "secret" are mai degraba intelesul arhaic de "particular" decat cel modern de "ascuns", "misterios", acesta desemnand mai mult faptul ca arhivele se afla sub controlul direct al Papei.

"Este un gest curajos din partea Sfantului Scaun sa organizeze o expozitie de acest nivel, dar si sa accepte ca documentele sa paraseasca temporar Vaticanul pentru prima oara", a spus primarul Romei, Giovanni Alemano. Expozitia ofera locuitorilor Romei si pelerinilor credinciosi de pretutindeni, o incursiune unica in instoria extraordinara a umanitatii.

Sursa: Jurnalul National

CE declara razboi total agentiilor de rating, acuzandu-le de subiectivism... VIDEO! Cursa de la Pamplona: 4 tineri, luati in coarne de tauri din prima zi...
Top 5 cele mai frumoase locuri din Europa în 2023. Ce să vizitezi anul acesta
Este perioada ideală pentru a-ți pune la punct planurile pentru următoarea vacanță. Noi...
Horoscopul zilei de 27 martie 2023. Gemenii sunt cu capul în nori. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 martie 2023 aduce schimbări în viețile celor mai mulți antivi din...
Parteneri
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x