Antena Căutare

Armata irakiană recunoaşte o ”folosire excesivă” a forţei în violenţe la Bagdad; 13 morţi în cartierul Sadr City

Comandamentul militar irakian a recunoscut luni o ”folosire excesivă a forţei” în confruntări cu protestatari în bastionul şiit Sadr City, la Bagdad, soldate cu 13 morţi în noaptea de duminică spre luni, potrivit unor surse din cadrul poliţiei şi medicale, relatează AFP.

Comandamentul militar irakian a recunoscut luni o ”folosire excesivă a forţei” în confruntări cu protestatari în bastionul şiit Sadr City, la Bagdad, soldate cu 13 morţi în noaptea de duminică spre luni, potrivit unor surse din cadrul poliţiei şi medicale, relatează AFP.

”S-a recurs la o forţă excesivă, care încalcă regulile angajării şi am început să cerem socoteală ofiţerilor care au comis aceste erori”, anunţă Comandamentul militar într-un comunicat, după o nopate de haos în acest cartier din estul capitalei irakiene.

Duminică seara şi noaptea, martori au anunţat confruntări violente la Sadr City. În imagini postate online se auzeau rafale de tiruri neîntrerupte, uneori cu armament greu, în timp ce manifestanţii ardeau pneuri şi se ascundeau.

Autorităţile, criticate de apărători ai drepturilor omului, afirmă că se conformează ”standardelor internaţionale”.

Luni, premierul Adel Abdel Mahdi, comandantul-şef al armatei, a ordonat retragerea militarilor şi înlocuirea lor cu poliţişti la Sadr City, care este cu regularitate teatrul unor violenţe şi traficuri de tot felul şi în care accesul forţelor de ordine este în continuare dificil.

El a îndemnat forţele de securitate ”să respecte absolut regulile de angajament specifice protecţiei manifestanţilor şi gestionării revoltelor”.

Ministerul de Interne a anunţat duminică faptul că 104 persoane - inclusiv opt membri ai forţelor de securitate - au fost ucişi începând de marţi, când a izbucnit această mişcare antiguvernamentală fără precedent în Irak.

Peste 6.000 de peraoane au fost rănite la Bagdad şi în mai multe oraşe din sud, cuprinse rapid de contestare, a precizat ministerul.

Era neclar dacă cele 13 victime de la Sadr City erau înregistrate în acest bilanţ.

Sursa : news.ro

Coliziune la Marea Japoniei între o ambarcaţiune nord-coreeană şi o navă de patrulare japoneză... Forţele americane încep să se retragă de la frontiera turcă, în nordul Siriei, deschizând calea unei ofensive turce împo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x