Antena Căutare

Armata turcă îndeamnă migranţi să treacă frontiera în Grecia, unde securitatea a fost consolidată înaintea unei vizite de la UE

Sirieni au acuzat marţi armata turcă de faptul că i-a împins în Grecia, în contextul în care securitatea a fost consolidată în postul de frontieră dintre Grecia şi Turcia, unde erau aşteptaţi conducătorii UE şi şeful Guvernului elen, relatează AFP.

”Ne-au lăsat pe malul fluviului şi ne-au spus «Plecaţi!». Ne-au lăsat singuri. Era armata turcă”, declară pentru AFP Taisir, în vârstă de 23 de ani, un sirian de la damasc refugiat de cinci ani la Istanbul.

Tânărul, care nu doreşte să-şi dezvăluie numele de familie, face parte dintr-un grup de zeci de persoane, toate siriene, reţinute marţi dimineaţa de poliţia elenă, care le-a confiscat cel puţin patru telefoane mobile.

În această zonă de frontieră, de 212 kilometri lungime, în apropierea fluviului Evros (numit Mariţa de partea turcă), mii de migranţi s-au adunat de partea turcă de vineri, cu speranţa de a trece în Europa.

Acceastă situaţie îngrijorează UE, care se teme de o ”criză” a migraţiei asemănătoare celei din 2015.

Securitatea la postul de frontieră Kastanies, în extremul nord-est al Greciei, a fost consolidată marţi înaintea vizitei preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, premierului grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedinţilor Consiliului şi Parlamentului europene Charles Michel şi David Sassoli.

ÎNTĂRIRI

Întăriri importante din cadrul poliţiei au fost desfăşurate la intrarea în zona-tampon ce desprate cele două ţări, a constatat AFP la faţa locului.

Tensiunea, în continuare mare după ciocniri duminică între migranţi şi poliţişti greci, a scăzut cu un nivel luni.

Niciun tir cu pietre şi nici de gaze lacrimogene nu au fost constatate luni de echipa AFP prezentă de partea greacă a frontierei, iar o sursă guvernamentală elenă de la faţa locului a dat asigurări că situaţia era ”mai calmă” decât sâmbătă şi duminică.

Potrivit unor surse guvernamentale elene, de luni dimineaţa de la ora locală 6.00 (şi ora României) şi până marţi dimineaţa la aceeaşi oră, grăniceri au împiedicat intrarea a 5.183 de persoane pe teritoriul grec de-a lungul frontierei terestre, unde este desfăşurat ”un contingent de poliţie foarte important”.

Patruzeci şi cinci de persoane au fost reţinute în acest interval. ”Majoritratea dintre ele sunt originare din Afganistan, Pakistan, Maroc sau Bangladesh”, potrivit acestei surse.

”SUSŢINERE FERMĂ”

Cu puţin înainte de vizita sa, şeful Guvernului grec a afirmat că se aşteaptă la o ”susţinere fermă” a UE, potrivit unei surse guvernamentale.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară a primit peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, a denunţat presiunea ”inaccetabilă” a Turciei ”pe socoteala refugiaţilor”.

”Grecia nu va fi şantajată de cei care folosesc persoane persecutate pentru a-şi servi propriile interese”, a declarat premierul grec, trecând în revistă ofiţeri din armată în apropiere de Kastanies. El a repetat că ”nimeni nu va intra ilegal în ţară”.

Pe ruta de la frontieră, grupul sirienilor îşi mărturiseşte furia din cauză că a fost obligat să plece de la Istanbul.

Între refugiaţi se află şi doi bebeluşi, în vârstă de cinci luni şi un an, protejaţi de frig cu pături, şi două fete mici, înfricoşate şi vizibil epuizate.

”Ieri ne-au gonit din casele noastre, ne-au luat banii, ne-au luat telefoanele mobile”, suspină tânărul neajutorat, în timp ce una dintre fete, care plângea, primea puţină apă.

Mărturia sa, culeasă în apriopierea satului grec Lavara este imposibil de verificat, însă ea coroborează spuse ale unor migranţi comasaţi la bariera de securitate de partea turcă a frontierei, după decizia Ankarei de a nu mai reţine migranţii care vor să se ducă în Europa.

Acest grup de sirieni urmează să îngroaşă valul de migranţi supuşi meandrelor justiţiei greceşti cu privire la o intrare ilegală pe teritoriul elen.

Migranţii care reuşesc să treacă frontiera sunt lăsaţi să rătăcească în voie pe un drum desfundat, pe maliul unui pârâu sau pe lângă un drum rapid.

Pe o distanţă de 100 de kilometri de-a lungul fontierei nu se întâlnesc cu niciun voluntar, nicio organizaţie umanitară sau ONG care să le aducă apă, supă sau asistenţă medicală.

Drumurile şi cărările sunt, în schimb, un du-te-vino de vehicule aparţinând armatei elene, care a trimis întăriri în weekend în această regiune rurală, una dintre cele mai sărace şi mai izolate din Grecia.

Sursa : news.ro

Noua provocare de pe Tik Tok bagă tot mai mulți copii în spital: „Dacă sunteți părinți, aveți grijă! Fiica mea ar putea ... Imagini spectaculoase! Unul dintre cei mai activi vulcani din lume a erupt. Un aeroport internațional este închis. Video...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x