Căutare Live

Artistul plastic Christo, celebru pentru lucrări de mari dimensiuni, a murit la vârsta de 84 de ani

Artistul plastic Christo, celebru pentru lucrări monumentale amplasate în diverse părţi ale lumii, a murit duminică, la New York, la vârsta de 84 de ani.

Christo Vladimirov Javacheff a lucrat cea mai mare parte din viaţă alături de soţia lui, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, care a murit în 2009. Cunoscuţi drept Christo şi Jeanne-Claude, ei au îmbrăcat emblematice obiective, precum Pont Neuf din Paris, în 1985, şi Reichstag din Berlin în 1995, şi, între altele, au instalat mii de porţi portocalii în Central Park, în 2005.

Christo a murit pe 31 mai, în casa lui din New York, potrivit unui anunţ făcut pe contul lui de Twitter, citează CNN. A avut un fiu, Cyril Christo, fotograf, cineast şi activist pentru drepturile animalelor. Soţia lui a murit în urmă cu 11 ani din cauza unui anevrism.

După moartea ei, Christo s-a dedicat finalizării conceptelor lor. În 2016, a realizat „The Floating Piers” pe lacul Iseo din Italia, un proiect pe care l-au gândit în 1970. Timp de 16 zile, culoare aurii apărea pe suprafaţa lacului, susţinute de 220.000 de cuburi de polietilenă. Ca cele mai multe dintre lucrările celor lor, a avut succes la public - 270.000 de oameni au mers pe apă în primele cinci zile.

În 2018, Christo a lansat „The London Mastaba", o instalaţie plutitoare pe lacul Serpentine din Londra alcătuită din peste 7.000 de butoaie de ulei. Aceasta a fost prima lui lucrare majoră, montată în aer liber în Marea Britanie.

Următoarea lui instalaţie urma să apară în Paris, în septembrie 2021 - învelirea Arcului de Triumf.

Anul acesta, în luna mai, Christo a declarat pentru CNN că nu-i vine să creadă că se întâmplă. „Nu credeam vreodată că vom primi permisiunea. Am fost uluit”.

În anunţul privind moartea lui este menţionat că proiectul va merge înainte. „Christo şi Jeanne-Claude au spus mereu că arta lor în desfăşurare să continue după moartea lor. «L'Arc de Triomphe, Wrapped (Project for Paris)» este în grafic pentru 18 septembrie - 3 octombrie 2021”.

Christo şi Jeanne-Claude s-au născut în aceeaşi zi, 13 iunie 1935 - el în Bulgaria şi ea în Maroc. S-au cunoscut în Paris, în 1958, după ce el urmase un semestru la Academia de Artă din Viena. Au început să lucreze împreună în 1961. Până în 1994, cuplul a folosit drept nume artistic Christo, apoi ea a fost creditată retroactiv pentru multe dintre lucrări.

Artiştii au subliniat mereu că proiectele lor vorbesc despre „bucurie şi frumuseţe”.

Amenajarea Reichstag a durat 24 de ani de la idee la finalizare; ei au considerat munca lor preliminară de asemenea parte a artei lor, numind-o perioada „sofware”, în timp ce perioada „hardware” cuprinde timpul în care lucrarea fizică era materializată.

În 1980, cuplul a început „Surrounded Islands”, proiect pentru care au închiriat 11 insule din Golful Biscayne pentru 13.000 de dolari pentru a le înconjura cu polipropilenă roz. Lucrul la acest proeict a durat 3 ani, în care s-au confruntat cu numeroase obstacole. „Surrounded Islands" a fost prezentat în 1983 şi a fost considerat crucia în revitalizarea oraşului Miami ca destinaţie culturală. Cuplul a combătut orice critică referitoare la felul în care munca lor afectează mediul, insistând că a readus toate locurile la forma iniţială, iar în cazul „Surrounding Islands" curăţarea a circa 40 de tone de gunoaie.

Christo s-a descris la un moment dat drept „un bulgar marxist care a învăţat să utilizeze capitalismul pentru arta lui”. Cei doi artişti s-au declarat independenţi financiar - „Plătim cu banii noştri! Fără granturi, fără bani din industrie”, a spus el în 2018.

Citește și
colaj de footgrafii cu raed arafat si vaccin
Deciziile oficiale: Ce măsuri sunt aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă. Fără mască în spații deschise, liber la petreceri
Deciziile oficiale: Ce măsuri sunt aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă. Fără mască în spații deschise, liber la petreceri
Colaj cu Sânziana Buruiană, îmbrăcată în roz
Sânziana Buruiană s-a mutat din țară și a ajuns să aibă un job cu un salariu impresionant. "Lucrez o oră pe zi"
Sânziana Buruiană s-a mutat din țară și a ajuns să aibă un job cu un salariu impresionant. "Lucrez o oră pe zi"
colaj de fotografii cu liviu varciu cu masca la spital si acasă
Liviu Vârciu a aflat de la ce i s-a tras răceala care l-a dus la spital. Ce s-a văzut pe RMN. Diagnosticul primit
Liviu Vârciu a aflat de la ce i s-a tras răceala care l-a dus la spital. Ce s-a văzut pe RMN. Diagnosticul primit
Mai multe articole

Sursa : news.ro

Românce duse cu avionul privat în Italia, la cules de vie! Motivul este incredibil: „Dispar după câteva zile de muncă”... SUA, în prag de război civil! Președintele Donald Trump a fost ascuns într-un buncăr secret. Informația, confirmată de o...
Parteneri
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cum a fost surprinsă familia celor doi îndrăgostiți
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de timpul liber în Los Angeles și au mers să vizioneze filmul Licorice Pizza. Fotografii s-au aflat tot timpul pe urmele celor doi. Alături de ei s-au aflat gemenii artistei, Emme și Max, dar și doi dintre copiii lui Affleck, Seraphina și Samuel.
Catine.ro
Ultimele știri