Antena Căutare

UPDATE! Premiul Nobel pentru medicina a fost acordat cercetatorilor Shinya Yamanaka si John Gurdon

Astazi, in jurul orei 12:30, va fi anuntat laureatul din 2012 al premiului pentru Medicina. Potrivit mass-media suedeze, japonezul Shinya Yamanaka si britanicul John Gurdon ar putea obtine premiul datorita cercetarilor asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman.

UPDATE 12:50: Premiul Nobel pentru medicina, editia 2012, a fost castigat de britanicul John Gurdon si japonezul Shinya Yamanaka, pentru contributia lor in cercetarea asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman . Premiul a fost acordat, conform traditiei, la facultatea de medicina din Stockholm, Institutul Karolinka, relateaza antena3.ro.

Canadianul James Till, unul dintre parintii cercetarii asupra celulelor susa, ar putea fi, de asemenea, recompensat. Epigenetica, care studiaza ereditatea si raspunsul genelor la mediul lor, si optogenetica, care permite stimularea specifica a unei celule fara a le modifica pe cele vecine, sunt alte doua domenii de cercetare ce ar putea pretinde un Nobel, scrie presa suedeza, citata de jurnalul.ro.

Speculatiile sunt la mare rang in ce priveste premiul pentru pace care va fi anuntat vineri. El ar putea sa o recompenseze pe “Maica Tereza” a cartierelor sarace din Cairo, Maggie Gobran, pe militanta impotriva purtarii voalului Sima Samar sau pe americanul Gene Sharp, apostol al nonviolentei.

Laureatul premiului pentru literatura va fi cunoscut joi. Canadiana Alice Munro, americanul Don DeLillo si somalezul Nuruddin Farah se numara printre favoriti.

Premiile pentru fizica si chimie vor fi anuntate marti si, respectiv, miercuri, iar cel pentru economie luni, 15 octombrie. Premiul pentru fizica a capatat o turnura neasteptata, odata cu descoperirea in luna iulie a unei noi particule fundamentale care ar putea fi bosonul Higgs. Aceasta descoperire majora ar putea fi rasplatita cu un premiu Nobel.

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane cu incepere din 2001.

Citeste si Jurnalul!

Primii parinti gay din Marea Britanie, salvati de pe capota masinii in mijlocul unei inundatii... Vizita de gradul 0 in Grecia: Angela Merkel, pazita cu 6.000 de politisti, tragatori de elita si brigazi anti-revolta!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x