Antena Căutare

Atac cu bombă! Peste 12 morţi şi 200 de răniţi în Turcia. "Este vorba despre opera organizaţiei teroriste"

Gherila kurdă a lansat joi, după câteva săptămâni de relativ calm în urma puciului eşuat din Turcia, o nouă campanie de atacuri sângeroase - soldate cu cel puţin 12 morţi şi peste 200 de răniţi - care afectează pentru prima dată regiuni în care populaţia nu este majoritar kurdă, scrie AFP.

Gherila kurdă a lansat joi, după câteva săptămâni de relativ calm în urma puciului eşuat din Turcia, o nouă campanie de atacuri sângeroase - soldate cu cel puţin 12 morţi şi peste 200 de răniţi - care afectează pentru prima dată regiuni în care populaţia nu este majoritar kurdă, scrie AFP.

În câteva ore, trei atacuri imputate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) s-au soldat cu cel puţin 12 morţi şi peste 200 de răniţi în estul şi sud-estul ţării.

La începutul lunii, comandantul PKK Cemil Bayik ameninţa cu o intensificare a atacurilor vizând poliţia "în toate oraşele din Turcia" şi nu doar în sud-estul cu populaţie majoritar kurdă, teatrul "obişnuit" al unor violenţe.

"Este evident că PKK vrea să profite de atmosfera actuală din Turcia. Oricărei organizaţii teroriste îi place să profite de crize", a declarat pentru AFP o sursă apropiată Guvernului, referindu-se la tentativa de lovitură de stat, care a paralizat timp de câteva ore puterea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în noaptea de 15 spre 16 iulie.

Trei poliţişti au fost ucişi, iar alte 145 de persoane au fost rănite (85 de poliţişti şi 60 de civili), dintre care 20 grav, joi, într-un atac cu maşină-capcană la Elazig (est), un bastion naţionalist turc, până în prezent ocolit de ravagiile conflictului kurd, a declarat premierul turc Binali Yildirim, care şi-a anulat programul şi s-a dus la Elazig însoţit de mai mulţi miniştri şi de şeful armatei.

Yildirim a anunţat că nivelul alertei a fost ridicat şi a arătat cu degetul PKK.

"Nu există nicio îndoială că este vorba despre opera organizaţiei teroriste (...). Nicio mişcare teroristă nu poate să facă poporul turc să cedeze", a subliniat el în faţa presei la locul exploziei.

Atacul a vizat sediul poliţiei acestei provincii care nu este majoritar kurdă din estul Turciei. El a provocat pagube considerabile în clădirea cu patru etaje, potrivit posturilor de televiziune.

Salvatori care au intrat în edificiul devastat după deflagraţie, auzită pe o rază de câţiva kilometri în jur, strigau "este cineva aici?" şi căutau supravieţuitori, potrivit unor imagini difuzate de CNN-Türk.

Elazig a fost o oază de linişte în ultimii ani, iar niciun atac nu a avut loc în acest oraş.

"Până acum nu a avut loc un asemenea atac în oraşul nostru şi nici nu am primit informaţii despre un eventual atac", a declarat pentru CNN-Türk Omer Serdar, un deputat în această provincie din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator).

Câteva ore mai târziu un convoi militar a fost vizat, la Bitlis (sud-est), de rebeli din cadrul PKK care au detonat un dispozitiv exploziv la trecerea acestuia, omorând cinci militari şi un "gardian al satului" din cadrul miliţiei anti-PKK. Şapte militari au fost răniţi, potrivit presei.

Precedentul bilanţ al acestui atac era de cel puţin trei morţi. În noaptea de miercuri spre joi, trei persoane - doi civili şi un poliţist - au fost ucise, iar alte 73 rănite la Van (est), într-un atac cu maşină-capcană, de asemenea atribuit PKK.

Cinci poliţişti şi trei civili au fost ucişi luni, într-un atac cu maşină-capcană comis de PKK asupra unui post de poliţie pe o autostradă din Van.

Dragostea de frate învinge orice greutate! Un copil din Egipt a traversat Marea Mediterană pentru a-şi salva fratele mai... Românii au sărit la bătaie cu bâtele atunci când un musulman le-a cerut să plece de la frizeria lui! Motivul este cât se...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x