Antena Căutare

Atac împotriva Universității americane din Kabul: Cel puțin nouă morți și 30 de răniți

UPDATE ORA 07:37 Cel puțin nouă persoane au fost ucise în atacul lansat miercuri seara împotriva Universității americane din Kabul, capitala Afganistanului, a anunțat joi dimineață un purtător de cuvânt al Ministerul de Interne afgan, citat de AFP.

UPDATE ORA 07:37 Cel puțin nouă persoane au fost ucise în atacul lansat miercuri seara împotriva Universității americane din Kabul, capitala Afganistanului, a anunțat joi dimineață un purtător de cuvânt al Ministerul de Interne afgan, citat de AFP.

"Șapte studenți au fost uciși, iar alți 30 de studenți și profesori — răniți" în atacul împotriva campusului studențesc miercuri seara, a indicat pentru agenția franceză de presă Sediq Sediqqi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, adăugând că doi polițiști au fost de asemenea uciși.

Anterior, șeful poliției judiciare din Kabul, Fraidun Obaidi, anunțase într-o declarație pentru AFP sfârșitul atacului împotriva Universității americane din Kabul, indicând doar că doi atacatori au fost împușcați mortal.

* ORA 07:00 Kabul: Sfârșitul atacului împotriva Universității americane, doi atacatori — uciși

Atacul împotriva Universității americane din Kabul a luat sfârșit joi în zori, cu moartea a doi atacatori, după zece ore de la începerea ofensivei încă nerevendicate în care studenții au trimis mesaje alarmante din interiorul clădirii unde erau blocați.

"Am terminat operațiunea noastră. Doi atacatori au fost uciși", a declarat pentru AFP Fraidun Obaidi, șeful poliției judiciare din Kabul, fără să precizeze numărul victimelor, dar Ministerul Sănătății afgane informase miercuri seara cu privire la un mort și 26 de răniți.

Universitatea americană din Afganistan și-a deschis ușile în 2006 și numără 1.700. Ea a fost ținta, în mod indirect, a unui atac, atunci când doi dintre profesorii săi, un australian și un american, au fost răpiți la începutul acestei luni.

Nu se cunoaște soarta lor, dar răpiri de străini sunt frecvente la Kabul

Atacul de miercuri seara împotriva Universității americane nu a fost până în prezent revendicat, însă rebelii talibani sunt în plină ofensivă estivală pe întreg teritoriul țării și și-au multiplicat atacurile în ultimele săptămâni.

Ofensiva a început miercuri seara, la o oră când numeroși studenți se aflau în clădire pentru a asista la cursurile de seară, o practică frecventă în Afganistan, unde numeroși studenți sunt salariați.

"Am auzit explozii și au fost tiruri în apropiere de aici. Clasa noastră este plină de fum și de praf", a declarat telefonic pentru AFP un student. "Suntem blocați în interior și ne este foarte frică", a mai spus el.

Zeci de soldați au încercuit rapid campusul atacat la începutul serii

Mai mulți studenți au trimis mesaje alarmante pe Twitter. Între aceștia și Massoud Hossaini, fotoreporter al agenției de presă Associated Press, care a reușit apoi să scape cu alți studenți. '#AUAF atacată. Unii prieteni și eu am scăpat, dar mulți alți amici și profesori sunt blocați în interior", a scris și jurnalistul Ahmad Mukhtar pe contul său de pe Twitter.

"Mai mulți studenți au fost evacuați", a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Sediq Sediqqi, care adaugă că nu există informații care să ateste că atacatorii ar fi luat ostatici.

Consilieri militari, membri ai coaliției internaționale conduse de americani, au ajutat forțele afgane să facă față atacului, potrivit unui oficial american din domeniul apărării.

Casa Albă a condamnat atacul în "termenii cei mai fermi"

Universitatea americană din Kabul, această instituție de elită, care întreține parteneriate și programe de schimb cu universități prestigioase din SUA, cum ar fi Georgetown, Stanford și Universitatea din California, se prezintă ca "singura universitate privată, cu scop non-lucrativ, non-partizană și mixtă din Afganistan", republică islamică unde bărbații și femeile sunt de obicei separați.

Atacurile s-au înmulțit la Kabul și în întreaga țară, talibanii fiind în ofensivă împotriva guvernului susținut de Occident.

Forțele afgane, sprijinite de trupele americane, încearcă să-i respingă pe insurgenții islamiști care se apropie de Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand. Luptele s-au intensificat în această zonă din sudul Afganistanului, unde un soldat american a fost ucis de un dispozitiv exploziv artizanal marți.

Problemele de la Helmand, provincie destabilizată de o cultură majoră de mac care finanțează insurecția talibană, arată cu câtă rapiditate se deteriorează securitatea în Afganistan, la aproape 15 ani de la intervenția condusă de americani.

Mii de civili au fugit din calea luptelor în ultimele săptămâni la Helmand

Talibanii se apropie în prezent de o altă capitală provincială, Kunduz, nod strategic în partea de nord a țării, pe care îl ocupaseră pentru scurt timp anul trecut. Această cucerire este victoria lor principală de la căderea regimului lor în 2001.

Forțele coaliției internaționale asigură, totuși, că nici Kunduz și nici Lashkar Gah nu riscă să cadă în mâinile insurgenților talibani.

Cutremur de 6,2 grade, în centrul Italiei! Primar Amatrice: "Oraşul nu mai există". 250 de persoane au murit... E o păpuşă?! Nu, e un copil! Ea e Giulia, fetiţa scoasă de sub dărâmăturile lăsate în urmă de cutremurul din Italia. Sal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x