Antena Căutare

Atacul armat comis de un militar saudit la Pensacola în Florida, în decembrie, revendicat de Al-Qaida

Gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) a revendicat atacul armat de la începutul lui decembrie într-o bază americană de la Pensacola, în Florida, în care au fost ucişi trei marinari, a anunţat centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, relatează AFP.

”Într-un discurs audio al liderului său Qassim al-Rimi, AQPA a revendicat atacul din decembrie 2019 la baza aeronavală Pensacola”, a anunţat duminică într-un comunicat SITE.

Identificat de FBI ca sublocotenent în Forţele aeriene saudite, Mohammed al-Shamrani, în vârstă de 21 de ani, a deschis focul, la 6 decembrie, cu o armă de mână, într-o sală de curs, în această bază aparţinând Marinei americane (US Navy), omorând trei persoane şi rănind alte opt, după care a fost împuşcat de poliţie.

Înainte de atac, el a publicat pe Twitter mesaje ostile Statelor Unite, potrivit SITE.

”Sunt împotriva răului, iar America în ansamblul ei s-a transformat în Naţiunea răului”, a scris atacatorul.

”Nu sunt împotriva voastră pentru că sunteţi pur şi simplu americani, nu vă urăsc din cauza libertăţilor voastre, vă urăsc pentru că fiecare dintre voi susţineţi, finanţaţi şi comiteţi crime nu doar împotriva musulmanilor, ci şi a umanităţii”, a adăugat el pe contul său, suspendat între timp.

Aproximativ 850 de saudiţi - între aproximativ 5.000 de militari străini - urmează anual formaări în cadrul forţelor armate americane, ilustrând legăturilor puternice între Washington şi Riad.

Atacul armat a ameninţat un program care include vânzări de armament american şi care se ridică la câteva miliarde de dolari, iar la Riad a pus într-i situaţie stânjenitoare regatul saudit.

Într-o convorbire la telefon cu Donald Trump, regele Salman a condamnat o crimă ”abominabilă” şi a dat asigurări că atacatorul nu reprezenta poporul său.

În urma atacului, Washingtonul a anunţat trimiterea înapoi a 21 de militari saudiţi aflaţi la formare în Statele Unite, în cadrul anchetei cu privire la atacul armat, care a stabilit că aceşti militari cu publicat ”conţinuturi ofensatoare”, ”jihadist sau antiamerican” pe reţele de socializare sau deţineau conţinuturi ”pedofile”.

Poliţia federală nu a găsit însă ”vreo dovadă a unei colaborări sau cunoaşteri prealabile atacului” la alţi militari aflaţi la formare în Statele Unite.

Baza aeronavală de la Pensacola (sud-est), în care sunt staţionaţi aproximativ 16.000 de militari, este folosită de US Navy în programe de antrenament destinate militarilor din ţări aliate.

Rrlaţiile dintre Washington şi Riad s-au confruntat cu un revers grav după atentatele de la 11 septembrie 2001 - 15 dintre celi 19 piloţi care au deturnat avioane şi au ucis aproape 3.000 de persoane erau saudiţi.

Sursa : news.ro

Patru soldaţi turci ucişi şi nouă răniţi, într-un bombardament al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib... Femeie rănită prin împuşcare de poliţie în Belgia după un atac cu cuţitul asupra unor trecători...
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată...
Horoscopul zilei de 31 mai 2023. Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 mai 2023 spune că Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie....
Parteneri
Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x