Live acumChefi la cutite (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Atenționare de MAXIMĂ importanță! PERICOL URIAȘ pentru românii care sunt sau plănuiesc să ajungă acolo

Românii care se află sau doresc să ajungă în SUA, în mod special în zona statelor Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Virginia, sunt atenționați de MAE că Uraganul Florence a evoluat rapid în ultimele ore, atingând într-un ritm accelerat gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5).

Românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA, în mod special în zona statelor Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Virginia, sunt atenționați de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) că Uraganul Florence a evoluat rapid în ultimele ore, atingând într-un ritm accelerat gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5).

Potrivit autorităţilor americane - (Centrul de Urmărire al Uraganelor) - sunt aşteptate vânturi puternice de peste 200 km/h şi daune majore în zonele afectate (dezrădăcinarea copacilor, dislocarea acoperişurilor şi a zidurilor, distrugerea caselor), întreruperea curentului electric pentru mai multe zile, informează un comunicat remis marţi de MAE.

Autorităţile locale din statele Carolina de Sud, Carolina de Nord şi Virginia au declarat stare de urgenţă iar în zonele puternic afectate au fost emise ordine de evacuare.

Totodată, potrivit Centrului de urmărire a uraganelor în Pacific - www.prh.noaa.gov/cphc/ -, Uraganul Olivia, cu o intensitate de categoria 1, se îndreaptă către vestul Insulelor Hawaii, urmând ca în zilele viitoare să se transforme într-o puternică furtună tropicală, cu vânturi de până la 185 kmh.

La nivelul misiunii diplomatice şi al oficiilor consulare de carieră şi onorifice de pe teritoriul SUA au fost luate măsuri pentru preluarea apelurilor de la cetăţenii români sau familiile lor, urmând ca soluţionarea acestora să se realizeze cu sprijinul autorităţilor americane care intervin la faţa locului, precizează comunicatul.

Solicitările de asistenţă consulară pot fi formulate la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum şi la telefonul de urgenţă al Secţiei Consulare a misiunii diplomatice a României la Washington: +12024208350.

Evoluţia uraganului Florence poate fi urmărită permanent pe site-urile autorităţilor americane www.nhc.noaa.gov (Centrul de Urmărire al Uraganelor) şi www.accuweather.com (Centrul de Meteorologie).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet washington.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".