Antena Căutare

Beijingul respinge ca fiind ”ridicol” un studiu realizat de Harvard Medical School potrivit căruia noul coronavirus s-ar fi răspândit în China încă din august 2019

Beijingul a respins ca fiind ”ridicol” un studiu realizat de Harvard Medical School privind traficul din spitale şi datele motoarelor de căutare care sugerează că noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august anul trecut, iar oamenii de ştiinţă au declarat că nu a oferit nicio dovadă convingătoare despre momentul începerii focarului, transmite Reuters.

Cercetarea, care nu a fost evaluată de alţi oameni de ştiinţă, a folosit imagini prin satelit din parcările spitalelor din Wuhan - unde boala a fost identificată pentru prima dată la sfârşitul lui 2019 - şi date referitoare întrebări legate de simptome pe motoarele de căutare pentru lucruri precum ”tuse ” şi ”diaree ”.

Autorii studiului au spus că traficul sporit din spitale şi datele de căutare a simptomelor din Wuhan au precedat debutul documentar al pandemiei de SARS-CoV-2 în decembrie 2019.

”Deşi nu putem confirma dacă volumul crescut a fost legat în mod direct de noul virus, dovezile noastre susţin alte lucrări recente care arată că apariţia virusului a avut loc înainte de identificarea în piaţa de fructelor de mare din Huanan (în Wuhan)”, au spus ei.

Paul Digard, expert în virusologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că utilizarea datelor motoarelor de căutare şi a imaginilor prin satelit ale traficului din spital pentru a detecta focare de boli ”este o idee interesantă cu o anumită validitate.”

Dar el a spus că datele sunt corelative şi - după cum au remarcat oamenii de ştiinţă de la Harvard - nu pot identifica cauza.

”Este o lucrare interesantă, dar nu sunt sigur că ne va duce mult mai departe”, a declarat Keith Neal, profesor al epidemiologiei bolilor infecţioase la Universitatea din Nottingham din Marea Britanie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat marţi: ”Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vină cu această concluzie bazată pe observaţii superficiale precum volumul traficului",

Cercetarea de la Harvard, care a fost postată online, a arătat o creştere accentuată a ocupării parcărilor spitalelor, în august 2019.

În august, am identificat o creştere unică a căutărilor despre diaree, care nu a fost observată în sezoanele precedente de gripă sau oglindite în datele referitoare la căutările legate de tuse, a spus el.

Neal a spus că studiul a inclus traficul la cel puţin un spital de copii şi că, deşi copiii se îmbolnăvesc de gripă, nu au tendinţa să se îmbolnăvească de COVID-19.

Digard a avertizat că, concentrându-se doar pe spitalele din Wuhan, cunoscut deja ca fiind epicentrul epidemiei, ”studiul forţează corelaţia”.

”Ar fi fost interesant - şi probabil mult mai convingător - să fi văzut analize de control ale altor oraşe chineze, din afara regiunii Hubei”, a spus el.

Sursa : news.ro

OMS, prinsă cu minciuna! „Marii experți” au încercat să răspândească o informație periculoasă despre transmiterea COVID-... Mai multe tancuri petroliere care trebuiau să transporte petrol din Venezuela au făcut cale întoarsă din cauza riscului ...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x