Beijingul urmează să revizuiască procesul de selecţie a conducătorului Executivului de la Hong Kong şi vrea să introducă un învăţământ ”patriotic”

Beijingul a anunţat că urmează să revizuiască procesul de desemnare a şefului Executivului de la Hong Kong - una dintre revendicările manifestanţilor în favoarea democraţiei -, după cinci luni de agitaţie în acest teritoriu semiautonom, relatează AFP.

Beijingul nu a precizat dacă această ”îmbunătăţire” urmează să aibă loc în sensul democratic cerut de contestatari, dar a avertizat că nu va tolera ”nicio activitate” de natură să creeze disensiuni pe tema păcii sau să ameninţe securitatea naţională.

Regimul comunist intenţionează ”să îmbunătăţească mecanismul de revocare a şefului Executivului şi principalilor conducători” ai Hong Kongului, a dezvăluit în faţa presei conducătorul Biroului însărcinat cu Afaceri în Hong Kong şi Macao Shen Chunyao, la o zi după o omportantă reuniune politică.

În virtutea ”Legii findamentale”, fosta colonie britanică, înapoiată Beijingului în 1997, se bucură de o mare autonomie şi de libertăţi necunoscute în China continentală - libertatea de exprimare şi de a manifesta şi o justiţie independentă.

Însă teritoriul se confruntă de la începutul lui iunie cu manifestaţii aproape zilnice şi cu tot mai multe violenţe, care denunţă un amestec cosiderat tot mai mare al beijingului în reforme democratice.

Manifestanţii cer, între altele, să poată să desemneze prin sufragiu universal direct şeful Execitivului - oficialul cu cel mai înalt rang în teritoriu -, în prezent numit de un colegiu de 1.200 de mari electori la Beijing.

”VORBE GOALE”

”Îmbunătăţirea” avută în vedere de Beijing pare să anunţe mai degrabă o strângere a şurubului.

Shen a subliniat că regimul chinez a decis ”să îmbunătăţească” de asemenea sistemul judiciar al Hong Kongului, ”pentru a apăra securitatea naţională”.

Aceste declaraţii nu au făcut să scadă ”temperatura” în fosta colonie britanică.

Sunt doar ”vorbe goale”, a comentat pentru AFP deputata în favoarea democraţiei Claudia Mo.

”Noi vrem (sistemul) o persoană-un vot, mai puţin amestec al Beijingului, adică să nu poată să respingă candidaţi consideraţi indezirabili”, a declarat ea, referindu-se la invalidarea marţi a candidaturii lui Joshua Wong, un reprezentant al mişcării, în următoarele alegeri locale.

Aceste declaraţii ale Beijingului nu au ”nimic a face cu democraţia”, dă asigurări Willy Lam de la Universitatea chineză din Hong Kong.

Citește și
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Horoscop 27 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Horoscop 27 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Mai multe articole

Este vorba, din contră, ca China să exercite un ”control şi mai strâns” asupra Hong Kongului şi să se asigure că viitorul lider local ”va executa ordinele Beijingului mai eficient decât Carrie Lam”, dă el asigurri AFP.

Şefă a Executivului de la jumătatea lui 2017, după ce a obţinut 777 de voturi în colegiul electoral, Lam cristalizează furia protestatarilor.

Zilele sale la şefia fostei colonii ar fi numărate, potrivit unor informaţii de presă pe care Beijingul le-a dezminţit.

Într-o înregistrare audio, divulgată în septembrie, Lam declara că ar demisiona dacă ar avea ”alegerea”. Ea a dezminţit, apoi, aceste declaraţii, iar Beijingul a dat asigurări că-i acordă în continuare încrederea sa.

CONSOLIDAREA PATRIOTISMULUI

Lam se află la originea contestării, după ce a depus un proiect de lege care ar fi autorizat extrădări către continent. Acest proiect a fost retras între timp.

Beijingul respinge orice problemă cu democraţia la Hong Kong şi vede, în contestare faptele unor ”revoltaţi” manipulaţi de străinătate, care ar căuta independenţa teritoriului.

”Trebuie să învăţăm societatea de la Hong Kong (...), mai ales funcţionarii şi adolescenţii, Constituţia”, a subliniat Shen.

Este necesar totodată ”să se consolideze conştiinţa naţională şi patriotismul” la Hong Kong, ”prin predarea istoriei şi culturii chineze”, a sugerat oficialul, la o zi după o reuniune cu uşile închise a Partidului Comunist chinez (PCC).

A patra sesiune plenară (sau ”plen”) al Comitetuluii Central (CC) al PCC i-a reunit, timp de patru zile, la Beijing, pe cei aproximativ 370 cei mai puternici conducători din ierarhia ţării.

Într-un lung comunicat, PCC a recunoscut să ţara se confruntă cu ”o situaţie complexă, cu o creştere semnificativă a riscurilor interne şi din exterior”.

Sursa : news.ro

5 dintre cele mai stilate ținute ale Prințesei Diana. Ce rochii au impresionat
Unele dintre cele mai stilate ținute ale Prințesei Diana continuă să impresioneze, la zeci de...
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2021. Scorpionii au probleme în cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2021 aduce multe schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Pentru porția de desert dintr-un weekend petrecut cu cei dragi, îți oferim o minunată rețetă de brioșe cu dovleac. Este un desert de toamnă aromat și colorat, perfect pentru zilele de toamnă ruginie.
Catine.ro
Ultimele știri