Căutare Live

Biden îşi creşte avansul în alegerile primare democrate şi-i întinde mâna lui Sanders

Joe Biden a obţinut un avantaj hotărâtor în alegerile primare democrate şi i-a întins mâna adversarului său Bernie Sanders pentru a-l bate ”împreună” pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în Statele Unite, relatează AFP.

Mississippi, Missouri, Idaho şi mai ales Michigan - fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a obţinut victorii în cel puţin patru din cele şase state aflate în joc în cadrul acestui "mini-Super Tuesday".

Rezultatele nu permiteau încă să se desemneze un învingător în North Dakota şi în statul Washington.

”Ţin să-i mulţumesc lui Bernie Sanders şi susţinătorilor săi pentru neobosita lor energie şi pasiunea lor”, a declarat campionul taberei moderate, adresându-se senatorului socialist.

”Avem acelaşi scop şi împreună îl vom bate pe Donald Trump, vom uni această ţară”, a tunat el într-un discurs sobru, dând asigurări că încarnează ”întoarcerea sufletului naţiunii”.

TĂCEREA LUI ”BERNIE”

Ce va face Sanders? Presiunea establishmentului democrat, care se teme că ideile sale foarte de stânga în Statele Unite i-ar putea goni pe alegătorii de centru, s-a accentuat imediat pentru ca acesta să se retragă, în numele unităţii împotriva preşedintelui republican.

Imediat, senatorul, care s-a întors în fieful său din Vermont, a decis să nu se exprime marţi seara (ora locală). Această tăcere spune multe despre dilema celui care promovează o ”revoluţie politică” şi care a electrizat mulţimi adesea tinere în jurul promisiunilor sale de asigurări de sănătate universale ţi studii gratuite.

”Să nu ne ascundem, este o seară dificilă”, a recunoscut steaua în ascensiune democrată Alexandria Ocasio-Cortez, o susţinătoare activă a lui ”Bernie”.

O purtătoare de cuvânt a senatorului a anunţat participarea la o viitoare dezbatere televizată, prima înfruntare faţă în faţă a celor doi septuagenari. ”Duminică, America îl va auzi în sfârşit pe Biden apărându-şi ideile sau lipsa de idei”, a ironizat Briahna Joy Gray.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, marele favorit în urma victoriilor din ultimele zile şi susţinerii în cascadă din partea foştilor candidaţi moderaţi, şi-a confirmat capacitatea de a se impune foarte larg în sudul Statelor Unite şi în rândul afroamericanilor, un electorat-cheie al democraţilor.

Dar şi într-un bastion industrial din Midwest ca Michigan, pe care democraţii speră să i-l smulgă la 3 noiembrie lui Donald Trump, care a obţinut o victorie-surpriză în acest stat în 2016.

Prin victoriile sale, el a angajat numeroşi delegaţi, chemaţi să desemneze, în iulie, candidatul democrat la Casa Albă. Iar avansul său pare tot mai greu de prins din urmă de către Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani.

Citește și
colaj de imagini cu liviu dragnea si irina la iesirea din inchisoare
Declarațiile Irinei Tănase după ce s-a scris că Liviu Dragnea s-ar fi despărțit de ea. Ce spune tânăra
Declarațiile Irinei Tănase după ce s-a scris că Liviu Dragnea s-ar fi despărțit de ea. Ce spune tânăra
Karina Chikitova a stat singură 12 zile într-o pădure din Siberia când avea patru ani. Ce face acum și cum arată copila de 11 ani
O fetiță de 4 ani a supraviețuit singură într-o pădure din Siberia, plină de lupi și urși. Cum a fost găsită și cum arată acum
O fetiță de 4 ani a supraviețuit singură într-o pădure din Siberia, plină de lupi și urși. Cum a fost găsită și cum arată acum
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
Mai multe articole

CORONAVIRUSUL PERTURBĂ PRIMA OARĂ CAMPANIA

Echipa de campanie a lui Donald Trump a afirmat că cei doi candidaţi sunt ”cele două feţe ale aceleiaşi medalii” şi că ei apără un proiect ”socialist”.

Joe Biden şi Bernie Sanders au fost nevoiţi să-şi anuleze mitingurile prevăzute marţi seara (ora locală) în Ohio, din cauza noului coronavirus, care perturbă pentru prima oară campania.

Marţi, câteva milioane de americani au votat, însă, fără incidente.

Toţi ochii erau aţintiţi asupra Michiganului, pentru că acest stat este un mare furnizor de delegaţi. Dar şi pentru că Bernie Sanders a creat o surpriză aici în alegerile primare din 2016, când s-a impus împotriva favoritei Hillary Clinton. Senatorul din Vermont trebuia astfel să reediteze această victorie şi să dejoace sondajele favorabile lui Joe Biden pentru a spera la o relansare.

Din contră, candidatul moderat a obţinut un avans de aproximativ 15 puncte procentuale.

La Detroit, cel mai mare oraş din Michigan, susţinătorii lui Joe Biden au explodat de bucurie la anunţarea rezultatelor.

Înfruntând frigul pentru a se duce la urne, Cecilia Covington, o artistă în vârstă de 61 de ani, şi-a afişat o susţinere neabătută a fostului vicepreşedinte.

”Trebuie să-l gonim pe cel de-al 45-lea (preşedinte) de la putere”, a declarat ea pentru AFP într-o şcoală primară din centrul oraşului, referindu-se la Donald Trump. ”Cred că Biden poartă o viziune şi o primisiune de unitate”, a adăugat ea.

Într-o vizită la o fabrică Fiat Chrysler aflată în construcţie la Detroit, Joe Biden, cunoscut prin gafele şiizbucnirile sale repetate, s-a dezlănţuit în faţa unui muncitor care l-a acuzat că atacă dreptul americanilor de a deţine arme.

“You’re full of sh*t”: Joe Biden argues with a union worker in Detroit who accused him of trying to take away Americans' Second Amendment rights. He then incorrectly refers to AR-15s as "AR-14s," while saying he would take those – but not all guns – away

— CBS News (@CBSNews)

”Nu te mai prosti”, i-a spus el, o scenă devenită imediat viarală pe reţele de socializare. El a dezminţit ideea că ar vrea să-şi dezarmeze concetăţenii.

Cu excepţia lui Elizabeth Warren, care nu şi-a exprimat preferinţa, foştii mari candidaţi s-au raliat celui care este de-acum arhifavoritul alegerilorprimare democrate - Michael Bloomberg, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Kamala Harris, Cory Booker şi Andrew Yang.

Conştient că vârsta îi poate fi un handicap, chiar dacă adversarul său este mai în vârstă ca el, Joe Biden s-a prezentat ca un ”pod” către o nouă generaţie de lideri democraţi.

Sursa : news.ro

„Alegem pacienții! Suntem ca în timpul războiului, din cauza coronavirusului”. Un medic din Italia, dezvăluiri terifiant... Banca Angliei a redus de urgenţă dobânda cheie, la 0,25%; Guvernul britanic este pe cale să anunţe măsuri de stimulare a...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri