Antena Căutare

Joe Biden, mai aproape de a-l înfrunta pe Trump în noiembrie, în alegerile prezidenţiale, bulversate de noul coronavirus

Joe Biden pare sigur - după trei noi victorii împotriva rivalului său Bernie Sanders în alegerile primare democrate - că urmează să-l înfrunte pe Donald Trump în noiembrie, într-o cursă la fotoliul de la Casa Albă bulversată de noul coronavirus, relatează AFP.

Într-un discurs consacrat pe larg crizei covid-19, fostul vicepreşedinte american a anunţat că vrea ”să unească partidul” după ”o noapte foarte bună”.

El a obţinut victorii în cele trei state în care au avut loc alegeri primare democrate marţi - Arizona, Florida şi Illinois.

Apoi el s-a adresat în mod direct tinerilor alegători ai lui Bernie Sanders, care face o campanie mult mai de stânga. ”V-am auzit. Ştiu ce este în joc, ştiu ce trebuie să facem!”.

”Senatorul Sanders şi cu mine nu suntem de acord asupra tacticii, dar împărtăşim o viziune comună” cu privire la sănătate, inegalităţi sau modificările cliamtice, a subliniat el în acest discurs transmis în direct pe Internet din cauza crizei noului coronavirus.

Joe Biden says he may disagree with Bernie Sanders on “tactics,” but the two “share a common vision.”

“Let me just say to the young voters who have been inspired by Senator Sanders: I hear you. I know what’s at stake.”

— ABC News (@ABC)

”Nu, deloc”, i-a replicat pe Twitter Briahna Joy Gray, o purtătoare de cuvânt a lui Bernie Sanders - care nu a comentat rezultatele.

”Presiunea va fi enormă asupra sa pentru a ieşi din cursă, pentru că s-a terminat”, a decretat, fără apel, la CNN, fostul consilier al lui Barack Obama David Axelrod, un analist democrat.

În Florida şi Illinois, moderatul Joe Biden a obţinut aproximativ 60% din voturile exprimare, potrivit unor rezultate aproape finale.

El a fost dat ca învingător şi în Arizona, potrivit rezultatelor de la numărarea voturilor în peste jumătate dintre secţiile de votare.

În pofida unei lansări dificile, Joe Biden înlănţuie victorii de la sfârşitul lui februarie, iar avansul său pare de-acum de nedepăşit în vederea obţinerii investiturii în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

La rândul său, Donakd Trump a devenit marţi - fără vreo surpriză - candidatul desemnat al Partidului Republican.

FRICĂ DE CORONAVIRUS

Coronavirusul perturbă puternic campania prin anularea mitingurilor, discursuri online şi amânarea scrutinelor.

Un al patrulea stat, Ohio, urma să participe în această etapă, marţi, însă, în faţa avansării rapide a pandemiei - peste 6.300 de cazuri în Statele Unite şi peste 100 de decese - guvernatorul a anunţat amânarea acestor alegeri primare.

Acolo unde scrutinul a avut totuşi loc, alegătorii şi voluntarii au fost îndemnaţi să respecte distanţa de securitate şi măsurile de precauţie. Însă unii au rămas reticenţi.

”Cred că oamenii nu vor să îşi asume riscul din cauza unor alegeri primare”, a declarat pentru AFP Aaron Simcox, în vârstă de 52 de ani, La fel ca el, aproape două milioane de alegători au votat anticipat sau prin corespondenţă în Florida.

Louisiana, Georgia, Kentucky şi Maryland - care urmeau să voteze mai târziu - şi-au amânat deja scrutinele în mai şi iunie.

Partidul Democrat a îndemnat marţi celelalte state ca mai degrabă să consolideze mijloacele în vederea participării anticipate şi prin corespondenţă.

”Democraţia noastră se bazează pe dreptul de a vota şi trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a proteja şi consolida acest drept în loc să ne punem funcţionarea democratică în oprire”, a scris preşedintele partidului, Tom Perez.

”REZULTATE” VERSUS ”REVOLUŢIE”

Joe Biden a înregistrat o revenire spectaculoasă, unind tabăra moderată, inclusiv mai mulţi foşti candidaţi în alegerile prezidenţiale şi aleşi influenţi care îl consideră cel mai bun candidat pentru a-l ”bate pe Donald Trump” - obiectivul numărul unu al alegătorilor democraţi.

Cunoscut prin gafele sale, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, şi-a asigurat susţinătorii duminică, făcând o figură bună în prima sa dezbatere televizată împotriva lui Bernie sanders, în vârstă de 78 de ani.

În urma unor înfrângeri dure săptămâna trecută, Bernie Sanders a recunoscut că nu a reuşit să convingă cu privire la capacitatea sa de a-l împiedica pe Donald Trump să obţină al doilea mandat.

Încercând să se prezinte ca un candidat mai pragmatic, Joe Biden subliniază că americanii ”vor rezultate, nu o revoluţie”, referindu-se la ”revoluţia politică” pe care o promovează adversarul său, un socialist autoproclamat.

Însă, într-un apel adresat celor mai progresişti, Joe Biden a anunţat în weekend că adoptă două propuneri - una a lui Bernie Sanders cu privire la relaxarea datoriei studenţilor, iar alta a fostei sale rivale, senatoarea Elizabeth Warren, cu privire la protejarea americanilor de creditori care ”abuzează” sistemul.

Acest lucru nu merge suficient de departe, i-a replicat Bernie Sanders, care s-a agăţat de cursă, în pofida înfrângerilor previzibile.

În cazul în care va renunţa, senatorul a promis că va susţine candidatul ales de democraţi, indiferent cine va fi acest candidat.

Sursa : news.ro

R. Moldova: A fost înregistrat primul deces provocat de COVID-19... Coronavirusul a fost ”subestimat” de către toţi liderii politici, recunoaşte preşedinta Comisiei Europene Ursula von der...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x