Antena Căutare

Bilant negru: Lideri, ucisi in accidente de avion

Presedintele polonez nu este singurul care piere intr-un accident aviatic. BBC online a publicat o cronologie a presedintilor si altor lideri politici ucisi in astfel de accidente.

● 1936: Arvid Lindman, premierul suedez, moare in data de 9 decembrie, cand avionul lui, un Douglas DC2, se prabuseste peste casele din cartierul londonez Croydon, incercand sa decoleze pe o vreme cu ceata densa.
● 1943: Premierul polonez Wladislaw Sikorski, aflat in exil, moare cand avionul B24C Liberator s-a prabusit, in data de 4 iulie, in Marea Mediterana, in scurt timp dupa ce decolase de pe aeroportul din Gibraltar.
● 1959: Presedintele Republicii Centrale Africane, Barthelemy Boganda, e ucis la 29 martie cand avionul in care se afla explodeaza in aer, deasupra Banguiului.
● 1961: Dag Hammarskjold, secretarul general al ONU, moare cand avionul sau se prabuseste in jungla, in Zambia, la 17 septembrie.
● 1966: In data de 13 aprilie, elicopterul presedintelui Irakului Abdul Salam Arif se prabuseste din cauza unei firtuni puternice.
● 1977: Premierul iugoslav Dzemal Bijedic moare in data de 18 ianuarie, aparatul sau de zbor, Gates Learjet, izbindu-se de un munte, din cauza viscolului puternic.
● 1981: Presedintele Ecuadorului Jaime Roldos Aguilera isi pierde viata la 24 mai, cand Beech Super King Air 200 FAE-723 se prabuseste din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.
● 1981: Cu doua luni mai tarziu, in acelasi an, moare in accident aviatic si lederul panamez Omar Torrijos, cand Panamian Air Force se prabuseste, la 31 iulie, in conditii suspecte.
● 1986: Presedintele Mozambicului, Samora Machel, moare la 19 octombrie, cand avionul Tupolev-134A se prabuseste pe timp de furtuna incercand sa aterizeze la Maputo.
● 1988: Presedintele pakistanez, generalul Muhammad Zia Ul-Haq,moare cand un Lockheed C-130B al Pakistani Air Force cade la 17 august, imediat dupa ce decolase de la Bahawalpur.
● 1994: Este anul cand doi presedinti, cel al Rwandei, Juvenal Habyarimana, si cel din Burundi, Cyprien Ntaryamira, care se aflau impreuna intr-un avion Dassault Facon 50 9XR-NN, mor cand aparatul a fost doborat, la 6 aprilie, de o racheta, cand se apropia de aeroportul din Kigali.
● 2004: Boris Trajkovski, presedintele macedonean, moare cand avionul sau, Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB, care se pregatea sa aterizeze la Mostar, in data de 26 februarie, se prabuseste din cauza conditiilor meteorologice nefavorable.
● 2005: Vicepresedintele sudanez, John Garang, moare in accident de elicopter, pe vreme rea, izbindu-se de un lant muntos din sudul Sudanului, in data de 30 iulie.

Sursa: www.jurnalul.ro

New York: Incendiu masiv in Chinatown... Presedintele interimar al Poloniei, fiul unui fost ambasador polonez in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x