Antena Căutare

Bilanţul atentatului sinucigaş la o nuntă la Kabul creşte la 80 de morţi

Atentatul sinucigaş al unui kamikaze din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) la o nuntă, sâmbătă, s-a soldat cu 80 de morţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat miercuri de către Ministerul afgan de Interne, relatează AFP.

Atentatul sinucigaş al unui kamikaze din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) la o nuntă, sâmbătă, s-a soldat cu 80 de morţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat miercuri de către Ministerul afgan de Interne, relatează AFP.

Este vorba despre cel mai sângeros atentat comis în capitala afgană de la cel revendicat de talibani în ianuarie 2018, când o ambulanţă-capcană a ucis 103 persoane.

”Numărul morţilor se ridică acum la 80”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, Nasrat Rahimi. "Persoane grav rănite conduse la spital şi-au pierdut viaţa”.

Atentatul a fost revendicat de către aripa afgană a SI, care a declarat că a vizat ”o mare grupare de apostaţi”. SI, alcătuit din elemente islamiste radicale sunnite, a luat ca ţintă, în mai multe rânduri, comunitatea şiită din Afganistan, din care făceau parte familiile tinerilor căsătoriţi.

Un bilanţ iniţial al autorităţilor, anunţa duminică cel puţin 63 de morţi şi 182 de răniţi.

Puternica explozie a distrus o mare parte a acoperişului unei imense săli de căsătorie, în care se adunaseră mai multe sute de invitaţi.

WASHINGTONUL URMEAZĂ SĂ REIA NEGOCIERILE CU TALIBANII ŞI SPERĂ LA UN ACORD

Acest atentat a avut loc în timp ce populaţia afgană, exasperată de violenţa oarbă, speră la încheierea unui acord între Statele Unite şi talibani, care să deschidă calea unor negocieri de pace între Guvernul afgan şi insurgenţi.

Statele Unite s-au declarat marţi ”pregătite” să încheie negocierile cu talibanii, care urmează să fie reluate în zilele următoare la Doha, în Qatar, a anunţat emisarul american Zalmay Khalilzad.

Emisarul american urmează, apoi, să se ducă la Kabul, în vederea unor noi consultări cu ”liderii Guvernului afgan pe tema procesului de pace” şi pentru a ”încuraja” pregătiri în vederea unor negocieri interafgane, a anunţat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

Un asemenea acord ar urma să prevadă o retragere militară americană din Afganistan mai mult sau maii puţin completă, cu un calendar la cheie.

Aceasta este principala revendicare a talibanilor, care s-ar angaja ca, în schimb, teritoriile asupra cărora deţin controlul să nu mai poată fi folosite de către organizaţii ”teroriste”.

Un armistiţiu între insurgenţi şi americani, sau cel puţin o ”reducere a violenţei”, ar urma de asemenea să figureze în text - care ar fi un document istoric după 18 ani de la invadarea Afganistanului de către Statele Unite cu scopul de a-i îndepărta pe talibani de la putere, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Sursa : news.ro

Femeile din Arabia Saudită pot ieşi din ţară fără permisiunea unui bărbat... Fetiță de doi ani, în stare gravă, după ce bunica a scufundat-o în apă fierbinte! Cum și-a explicat gestul: ”Am avut o z...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x