Antena Căutare

Bilantul revoltelor din Anglia: Peste 220 de milioane de euro!

Factura revoltelor care au zguduit Londra si alte orase engleze in ultima saptamana va depasi cu mult pragul de 220 de milioane de lire (225 de milioane de euro), potrivit cifrelor inca provizorii date publicitatii joi de asiguratori si de firmele din domeniu, relateaza France Presse.

Potrivit unei analize citate in Parlament de catre premierul David Cameron, Asociatia Asiguratorilor Britanici (ABI) a calculat costul pentru sectorul asiguratorilor:"peste 200 de milioane de lire", dupa ce s-a dublat precedenta estimare.

Cameron a anuntat instituirea unui fond de urgenta de 20 de milioane de lire pentru a ajuta firmele afectate de actele de huliganism sa-si reia rapid activitatea, precum si masuri pentru a amana plata impozitelor. El a deblocat si un ajutor de 10 milioane de lire (11,3 milioane de euro) pentru a contribui la operatiunile de "curatare si securizare a municipalitatilor afectate".

ABI a precizat intr-un comunicat ca evaluarea pagubelor este inca provizorie si complicata de dificultatile intampinate in patrunderea in interiorul cladirilor vandalizate.

Seful Executivului de la Londra, David Cameron, a avertizat ca "vor fi gasiti si pedepsiti criminalii", iar fiecare persoana care a pierdut bunuri in timpul tulburarilor de strada va fi compensata prin ceea ce se numeste Riot Act. Acestia vor avea la dispozitie 42 de zile sa solicite despagubiri, in loc de 14, cat este prevazut in mod normal.

"Tulburarile reprezinta o cultura a iresponsabilitatii, nu a saraciei", este de parere premierul, care a adaugat ca nu va permite ca o cultura a fricii sa domine strada.

De altfel, numai 8 la suta dintre britanici considera ca violentele din tara au fost declansate de politica de austeritate a Guvernului, majoritatea apreciind ca acestea au fost provocate de criminalitate si cultura bandelor, potrivit unui sondaj publicat joi, citat de AFP.

O treime dintre persoanele intervievate s-au pronuntat in favoarea utilizarii armelor de foc impotriva protestatarilor.
In Marea Britanie se desfasoara o ampla dezbatere in legatura cu factorii care au declansat violentele, izbucnite sambata la Londra, dupa moartea unui barbat ucis de politie, si extinse ulterior in mai multe orase.

Potrivit sondajului realizat de YouGov pentru cotidianul The Sun, 42 la suta dintre britanici considera ca violentele au legatura cu comportamentul criminal, in timp ce 26 la suta apreciaza ca acestea sunt legate de cultura bandelor. Numai 5 la suta dintre cei intervievati afirma ca somajul este principala cauza a revoltelor, iar alti 5 la suta declara ca responsabile pentru declansarea violentelor sunt tensiunile rasiale.

Guvernul conservator al premierului David Cameron aplica in prezent un program de reduceri drastice ale bugetului public, in incercarea de a reduce deficitul.

Conform rezultatelor sondajului, majoritatea britanicilor nu acuza guvernul pentru declansarea revoltelor, insa multi dintre ei critica reactia autoritatilor - 57 la suta dintre cele 2.534 de persoane intervievate luni si marti cosnidera ca autoritatile publice au gestionat gresit criza.

Primarul Londrei, Boris Johnson, revenit din vacanta, ca si David Cameron, dupa trei zile de revolte, este si el criticat pentru gestionarea situatiei.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages / EPA

Soarecii europeni au devenit imuni la otrava... Cine ia recompensa de 25 mil. $ pentru Bin Laden...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x