Antena Căutare

Biserica ortodoxă rusă a renunţat să instaleze un mozaic cu chipul lui Putin într-un lăcaş de cult din apropiere de Moscova

Biserica ortodoxă rusă a renunţat să mai instaleze o frescă în care este reprezentat preşedintele Vladimir Putin într-un lăcaş de cult în construcţie în apropiere de Moscova, a indicat vineri un reprezentat al clerului, scrie AFP.

"Potrivit dorinţei şefului statului, comitetul artistic a decis să nu instaleze acest mozaic", a afirmat episcopul Stefan, care se ocupă de viitoarea mare biserică, citat de agenţia Interfax.

Acest edificiu ortodox dedicat forţelor armate trebuia să aibă un mozaic cu chipul liderului de la Kremlin şi cel al ministrului Apărării, Serghei Şoigu, în mijlocul unei fresce care glorifică anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Fotografii publicate în presă în această săptămână arată fresca în curs de realizare.

"Imaginile au fost surprinse iniţial într-un atelier", a adăugat episcopul Stefan, precizând că mozaicul nu fusese îndepărtat de pe zidurile acestei biserici gigant care trebuie să fie deschisă în mai.

Potrivit presei ruse, interiorul edificiului trebuie să fie decorat de asemenea cu un mozaic reprezentându-l pe dictatorul sovietic Iosif Stalin în timpul paradei care celebra victoria la Moscova a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Nu se ştie dacă şi acesta va fi prezent în biserică.

Anunţul cu privire la prezenţa mozaicului cu chipul lui Putin a stârnit un val de critici în Rusia, chiar şi din partea Kremlinului.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a spus sâmbătă că atunci când a auzit, preşedintele rus "a zâmbit şi a spus: "Într-o zi generaţiile viitoare vor aprecia realizările noastre, dar este încă prea devreme pentru a o face".

Publicaţia Novaia Gazeta, care citează surse apropiate clerului, afirmă că fresca cu Putin va fi înlocuită cu cea a unor călugări care poartă o icoană, chiar dacă tema va rămâne anexarea peninsulei ucrainene.

Sursa : news.ro

Germania redeschide începând de luni locurile de joacă, muzeele şi bisericile şi prelungeşte distanţarea socială până la... Spania - Uşoară creştere a numărului deceselor provocate de Covid-19 în ultimele 24 de ore. Mai mult de jumătate din tot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x