Antena Căutare

Boeing va plăti 50 de milioane de dolari despăgubiri familiilor victimelor provocate de prăbuşirea a două aeronave 737 MAX

Aeronavele 737 MAX, care sunt cel mai bine vândut model al Boeing, au fost consemnate la sol în luna martie, în urma prăbuşirii avionului companiei Ethiopian Airlines, după un accident similar produs în octombrie anul trecut în Indonezia. Cele două prăbuşiri au provocat moartea a 346 de oameni.

Boeing va plăti jumătate dintr-un fond de 100 de milioane de dolari creat după prăbuşirea a două avioane 737 MAX familiilor victimelor şi a angajat un reputat expert american în domeniul compensaţiilor pentru a coordona alocarea banilor, transmite Reuters.

Anunţul referitor la angajarea expertului Ken Feinberg a avut loc cu câteva minute înainte de audierea în Camera Reprezentanţilor a lui Paul Njoroge, care în urma prăbuşirii unui avion 737 MAX al companiei Ethiopian Air, în luna martie, şi-a pierdut cei trei copii, soţia şi soacra.

Expertul a declarat că echipa sa ”va începe imediat să redacteze un protocol pentru solicitările de compensaţii din partea celor eligibili”, iar prima întâlnire cu oficiali Boeing din Chicago va avea loc în această săptămână, la Washington.

Feinberg a administrat numeroase fonduri de compensaţii, între care cel pentru victimele atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, deversarea de petrol de la platforma Deepwater Horizon din 2010, accidentele provocate de o defecţiune la cheia de contact în cazul unor automobile General Motors şi numeroase atacuri armate produse în şcoli.

Aeronavele 737 MAX, care sunt cel mai bine vândut model al Boeing, au fost consemnate la sol în luna martie, în urma prăbuşirii avionului companiei Ethiopian Airlines, după un accident similar produs în octombrie anul trecut în Indonezia. Cele două prăbuşiri au provocat moartea a 346 de oameni.

Njoroge, în vârstă de 35 de ani, a declarat după audierea sa că nu credea că oamenii vor mai avea încredere în Boeing.

”Doriţi să zburaţi cu acele avioane? Doriţi ca şi copiii voştri să zboare cu acele avioane? Eu nu mai am copii”, a afirmat Njoroge.

El a spus într-o subcomisie a Camerei Reprezentanţilor că ”încă are coşmaruri despre cum copiii lui se agaţă plângând de mama lor” în timpul zborului fatal.

Njoroge, care ss-a născut în Kenya dar trăieşte în Canada, a spus că Boeing ”a acuzat piloţii nevinovaţi, care nu au ştiut şi nu li s-a dat nicio informaţie referitoare la sistemul defect MCAS care poate să treacă peste acţiunile piloţilor”.

Boeing nu a răspuns la întrebările exprimate de Njoroge dar a afirmat într-un comunicat: ”regretăm sincer pierderea de vieţi din ambele accidente şi ne pare rău cu adevărat de impactul asupra familiilor şi apropiaţilor celor aflaţi la bord”.

Un oficial al Boeing a declarat luna trecută că, după apariţia unui nou defect software, compania nu va efectua o actualizare a sofware-ului MCAS şi o revizuire a trainingului până în septembrie, ceea ce înseamnă că avioanele nu vor fi puse în circulaţie înainte de luna noiembrie cel mai devreme. Companiile aeriene americane au anulat zboruri până la începutul lui noiembrie, ca rezultat al consemnării avioanelor 737 MAX.

Administratorul în exerciţiu al Federaţiei Federale pentru Aviaţie, Dan Elwell, a declarat miercuri, pentru Fox Business Network, că agenţia a realizat numeroase progrese de la consemnarea avioanelor.

“Am descoperit unele anomalii şi am cerut Boeing să le elimine”, a spus Elwell, refuzând să ofere un termen pentru revenirea avionului în serviciu.

“ 737 MAX nu va zbura până nu va trece printr-o evaluare intensă”, a spus Elwell, adăugând că a petrecut câteva ore cu Njoroge, într-o întâlnire recentă.

Boeing a anunţat pe 3 iulie că va oferi 100 de milioane de dolari, pe parcursul mai multor ani, autorităţilor locale şi organizaţiilor non-profit, pentru a ajuta familiile şi comunităţilor afectate de prăbuşirile din Indonezia şi Ethiopia.

Feinberg, care va administra fondul împreună cu avocata Camille Biros, a declarat că restul de 50 de milioane de dolari din acest fond va fi alocat proiectelor guvernamentale şi comunitare.

Boeing a reiterat miercuri că banii distribuiţi prin acest fond nu au legătură cu rezultatul proceselor. Compania este ţinta unei serii de procese intentate de familiile victimelor ambelor prăbuşiri.

Anunţul iniţial al Boeing referitor la fondul de 100 de milioane de dolari a fost primit cu indignare de unele familii ale victimelor, care au descris oferta drept un artificiu de publicitate.

Sursa : news.ro

Cel puţin zece persoane au murit în Japonia după ce un bărbat a dat foc la sediul unui studio de animaţie din Kyoto... Michel Barnier susține că Uniunea Europeană „nu este impresionată” de ameninţările Marii Britanii privind un Brexit fără...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x