Antena Căutare

Bruxelles: Alerta, castraveti ucigasi!

Comisia Europeana a emis alerta pentru castravetii importati din Spania, despre care autoritatile de la Bruxelles spun ca ar fi una dintre sursele de transmitere a bacteriei Escherichia coli (e-coli) care a facut victime in Germania si in alte tari.

Cel putin doua persoane au murit in Germania si numeroase cazuri de contaminare au fost raportate in Suedia, Danemarca, Olanda si Marea Britanie, informeaza Le Monde in editia electronica.

Informatia privind castravetii contaminati provenind din Spania s-a raspandit prin Sistemul de Alerta Rapida pentru hrana si alimente al Uniune Europene (RASFF), precizeaza publicatia franceza.

Castravetii contaminati provin din doua regiuni spaniole, Malaga si Almeria, a precizat la randul sau CE, care a adaugat ca si un lot de castraveti din Olanda, care a fost comercializat in Germania, este cercetat de autoritatile sanitare europene pentru a se constata daca este sau nu purtator de bacterii Escherichia coli enterohemoragice, ECEH, bacterie potential mortala, ce provoaca henoragii digestive.

Deocamdata, au fost depistati trei castraveti contaminati proveniti din loturile spaniole si al patrulea, care ar fi putut proveni din lotul trimis din Olanda. Depistarea transporturilor contaminate este de mare importanta, deoarece se va cunoaste cu precizie care sunt tarile unde au ajuns castravetii ucigasi.

Deocamdata, Germania este, de departe, tara cea mai afectata. Doua decese au fost raportate pana acum in aceasta tara si 214 cazuri de contaminare cu Escherichia coli, majoritatea fiind in randul femeilor (68% dintre cazuri). Focarul principal se afla in marele oras-port Hamburg, dupa cum a comunicat Institutul de Igiena local.

Si in Suedia au fost semnalate zece cazuri de contaminare, 4 in Danemarca, 3 in Marea Britanie si unul in Olanda, potrivit datelor furnizate de CE, avertizand persoanele care au calatorit recent in Germania sa se prezinte de urgenta la medic daca au simptomele specifice contaminarii cu bacteria ucigasa, ce se manifesta prin diaree cu sange, dureri violente de burta si dureri de cap.

Deocamdata, noi putem sta linistiti, deoarece nu am faut importuri de castraveti din Spania, dupa cum ne-au asigutrat autoritatile romane, secretarul de Stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, precizand in exclusivitate Jurnalului National ca Romania "nu a facut nici un import de castraveti din Spania".

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages / EPA

California: Sute de criminali si violatori, eliberati din cauza unei erori de computer!... Vezi primele imagini cu Ratko Mladici arestat!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x