Antena Căutare

Bulgaria nu va finanta proiectul South Stream

Bulgaria nu va participa la finantarea sectiunii de pe teritoriul sau a viitorului gazoduct South Stream, in schimbul neperceperii de taxe de tranzit pana in anul 2030, potrivit acordului final ce va fi parafat la mijlocul lunii noiembrie, a relatat postul bTV, preluat de Novinite.com.

Ministrul bulgar al energiei, Delian Dobrev, a declarat ca participarea financiara a tarii sale la acest proiect va fi una simbolica. Potrivit ministrului, Holdingul energetic bulgar /BEH/ a cheltuit pana acum doar 6 milioane de euro, reprezentand cota sa la capitalul de 12 milioane de euro in compania mixta creata cu gigantul rus Gazprom, care va construi si administra gazoductul pe teritoriul bulgar.

Conform intelegerilor anterioare, Bulgaria trebuia sa asigure 30% din finantarea proiectului, insa BEH nu dispune de suma de 900 milioane de leva, din cauza situatiei financiare proaste a subsidiarelor sale Bulgargaz si Compania nationala electrica /NEK/. Gazoductul South Stream urmeaza sa transporte pana la 63 miliarde de m3 de gaze naturale spre centrul si sudul Europei, diversificand rutele de transport, pentru a ocoli tari de tranzit precum Ucraina.

Gazoductul va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria si nordul Italiei, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Constructia gazoductului va incepe in decembrie 2013, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Citeste continuarea articolului in Incomemagazine.ro!

Somajul din zona euro si UE a atins niveluri record... Hugo Chavez: "Daca as fi american, as vota pentru Obama"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x