Căutare Live

Candidata opoziţiei poloneze în alegerile prezidenţiale îndeamnă la boicotarea scrutinului, după ce Parlamentul modifică Codul Electoral înaintea alegerilor

Principala candidată a opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Polonia Malgorzata Kidawa-Blonska, îndeamnă la boicotarea scrutinului - prevăzut în mai - şi şi-a suspendat campania din cauza pandemiei noului coronavirus, relatează Reuters.

Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la putere, a insistat până în prezent asupra organizării primului tur al alegerilor la 10 mai, aşa cum s-a prevăzut, în pofida unor îndemnuri la amânarea alegerilor.

PiS a trecut sâmbătă prin Dietă (Camera inferioară a Parlamentului polonez) dispoziţiii în favoarea votului prin corespondenţă, înfuriind opoziţia, care denunţă o manevră contrară Constituţiei.

”Să boicotăm aceste alegeri. polonezi, rămâneţi acasă, viaţa voastră este lucrul cel mai importnat”, a îndemnat Malgorzata Kidawa-Blonska, candidata Platformei Civice (PO, centru-dreapta) duminică presei, îndemnându-i pe ceilalţi candidaţi să-şisuspende campania.

The Civic Platform’s Presidential candidate Małgorzata Kidawa-Błońska is suspending her campaign for President because she believes that campaigning during the emergency is inappropriate and impossible.

More:

— Poland In (@Polandin_com)

Şeful în exerciţiu al statului Andrzej Duda, un aliat al PiS, domină în intenţiile de vot.

Duda şi-a exprimat sâmbătă speranţa ca primul tur să aibă loc aşa cum s-a prevăzut, însă a recunoscut că situaţia este imprevizibilă.

CODUL ELECTORAL NU POATE FI MODIFICAT CU ŞASE LUNI ÎNAINTE DE ALEGERI

Conservatorii au adoptat în regim de urgenţă, sâmbătă la prima oră, modificări ale Codului Electoral, cu scopul de a organiza scrutinul prezidenţial, în pofida îndemnurilor opoziţiei de a-l amâna din cauza pandemiei noului coronavirus.

Aceste amendamente - care urmează să le permită persoanelor în vârstă, plasate în carantină sau izolate acasă, să voteze prin corespondenţă - au fost incluse în ultimul moment într-un proiect de lege cu privire la măsuri menite să protejeze economia poloneză de consecinţele crizei sanitare.

Consiliul Constituţional polonez a stabilit în 2006 că acest Cod Electoral nu poate să fie modificat cu şase luni înainte de alegeri.

”Această iniţiativă este total contrară Constituţiei şi Codului Electoral”, a denunţat Andrzej Zoll, un fost preşedinte al Consiliului Constituţional, citat de site-ul Onet. ”Trebuie să subliniem clar că, cu şase luni înainte de alegeri, nu se poate efectua nicio modificare”.

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Anamaria Prodan Reghecampf, reacție după ce circulă pe internet imagini cu ea dezbrăcată. Declarațiile impresarei
Anamaria Prodan Reghecampf, reacție după ce circulă pe internet imagini cu ea dezbrăcată. Declarațiile impresarei
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
felicitare cu urare de la multi ani romania de 1 decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Mai multe articole

VOT ONLINE

Un deputat PiS, Marcin Horala, a apărat însă legalitatea modificărilor aprobate sâmbătă.

”Interzicerea schimbării regulilor cu şase luni înainte de alegeri vizează aspecte esenţiale, precum mărimea circumscripţiilor (...). Modficările tehnice sau organizatorice sunt autorizate”, a scris el pe Twitter.

PiS mizează pe o realegere a lui Andrzej Duda, pentru a-şi putea pune mai uşor în aplicare programul, în contextul în care în Polonia preşedintele se poate opune prin veto textelor adoptate de Parlament.

PiS a pierdur controlul asupra Senatului în 2019, iar acest poate întârzia procesul legislativ, însă nu-l poate opri.

”În mai ei o şansă să câştige încă din primul tur, cu o susţinere puternică a candidatului lor şi o participare foarte slabă” în alegeri, consideră Anna Materska-Sosnowska, o profesoară la Universitatea din Varşovia.

”Ei ştiu perfect că, în starea de şoc şi de criză actuale, oamenii înclină către cei aflaţi la putere”, adaugă ea. ”Cu toate acestea, efectele proastei lor gestionări a crizei vor apărea foarte rapid, iar în toamnă candidatul lor nu va mai putea învinge”.

Deputaţii din Dietă au votat online pentru prima oară pentru a adopta ”scutul anticriză”, un plan în valoare de peste 200 de miliarde de zloţi (44 de miliarde de eruo), în urma unor dezbateri prin videoconferinţă, într-o adunare plină de absenţi.

Sursa : news.ro

Cele două medicamente aprobate, în SUA, pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Două companii farmaceutice, donații ... Moscova, plasată în izolare pe o perioadă nedeterminată din cauza covid-19, Rusia, cu 1.534 de cazuri de infectare şi o...
Parteneri
Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență
Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.
Catine.ro
Ultimele știri