Antena Căutare

Catalanii vor sa se rupa de Spania! Ei cer independenta regiunii

Peste 1,5 milioane de oameni au manifestat, marti, la Barcelona, pentru independenta Cataloniei, marea provincie din nord-estul Spaniei. A fost cea mai mare manifestatie din oras de la cea din 1977, cand s-a cerut autonomia regiunii, obtinuta intre timp. Miscarea pentru independenta a luat amploare pe fondul crizei economice, care a adus Catalonia aproape de faliment.

La marsul prilejuit de Ziua Cataloniei au luat parte mai ales tineri, dar si persoane de toate varstele sau chiar familii intregi. Cu doua ore inaintea inceperii manifestatiei, centrul Barcelonei era deja invadat de o multime entuziasta care arbora drapelul catalan, rosu si galben. Numarul participantilor era atat de mare incat multi pur si simplu n-au avut loc pe marile bulevarde de pe traseu si s-au reorientat pe strazile paralele. Cu totii formulau aceeasi cerere: independenta Cataloniei, in prezent provincie autonoma a regatului spaniol.

Numerosi manifestanti au recunoscut ca argumentul cel mai puternic in sprijinul independentei este, in prezent, criza financiara. Catalanii realizeaza o cincime din produsul intern brut al Spaniei, dar au impresia ca guvernul de la Madrid retine un procent prea mare din impozitele colectate in regiune. Catalonia a ajuns, in ultimii ani, cea mai indatorata provincie a tarii si a trebuit sa ceara ajutorul guvernului central pentru a-si achita datoriile. In aceste conditii, potrivit sondajelor, peste 50% din alegatori ar vota pentru independenta iar un sat din munti s-a declarat, deja, "teritoriu liber catalan".

Mii de masini au fost abandonate in depozitele din Grecia din cauza crizei!... Un avion s-a prabusit in Rusia. Zece persoane au murit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x