Antena Căutare

Catastrofa de la Smolensk: 5 secunde in plus ar fi permis evitarea accidentului

Inregistrarile efectuate de cutiile negre ale aeronavei prezidentiale poloneze, care s-a prabusit la 10 aprilie in Rusia, arata ca accidentul ar fi putut fi evitat, daca pilotii ar fi avut la dispozitie inca cinci secunde.

Conform inregistrarilor, comandantul aeronavei, capitanul Arkadiusz Protasiuk si-a dat seama prea tarziu ca avionul se afla foarte aproape de sol, afirma cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, care citeaza cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

In momentul in care si-a dat seama de acest lucru, Protasiuk a incercat imediat sa il redreseze. Insa, avionul nu a avut timp sa recupereze decat 60% din puterea necesara in vederea planarii. In fapt, ar fi avut nevoie de inca cinci secunde pentru a evita catastrofa.

Imediat dupa ce capitanul Protasiuk a devenit constient de faptul ca planarea era imposibila si ca va avea loc un impact cu solul, el a incercat o "aterizare dura". Soarta avionului si oficialilor de rang inalt de la bord fiind decisa in cateva secunde, comandantul avionului a fost nevoit sa ia o hotarare intr-un timp foarte scurt.

Pentru a nu cadea la sol, comandantul echipajului polonez a efectuat manevre de ridicare a partii din fata a avionului, insa acesta a lovit un copac cu una dintre aripi. O treime din aripa s-a detasat.

Avionul, de tip Tupolev-154M, a lovit solul cu coada si a inceput sa se invarta in jurul axei sale. Motoarele s-au desprins, iar avionul s-a dezintegrat si a luat foc.

Grecia lupta cu evazionistii: Ministerul Finantelor a demarat campania "nume si rusine"... "Mozart al calculatoarelor", cel mai tanar programator din lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x