Antena Căutare

Catedrala Notre Dame din Paris implineste 850 de ani si a primit noua clopote noi

Catedrala Notre Dame din Paris implineste 850 de ani si a primit noua clopote noi, ca un dar de aniversare. Maiestuoasele clopote, dintre care cel mai mare cantareste sase tone, au fost primite cu aplauze la catedrala, dupa ce au defilat pe bulevardele orasului.

Noile clopote au fost aduse cu camioane escortate de motociclisti, de la un atelier specializat din Normandia pana la Paris. Convoiul a trecut pe langa Arcul de Triumf si pe Champs Elysées inainte de a ajunge la Notre Dame.

Vechile clopote ale catedralei au fost distruse la Revolutia Franceza, cu exceptia celui mai mare, azi in varsta de 330 de ani. Prin 1850 s-au instalat alte patru mai mici, dar de o calitate nedemna de un asemenea monument. Ele vor fi, acum, inlocuite cu clopotele noi, prevazute sa dureze doua sau trei secole.

“Nimeni, dintre cei care vad ceea ce se intampla astazi, sosirea acestor noua clopote, nu va mai fi in viata cand si ele vor fi inlocuite. Asa ca avem de-a face cu un eveniment unic si fericit”, a declarat monseniorul Catedralei Notre Dame.

Pana sa li se auda sunetul, clopotele au fost admirate pentru decoratia lor moderna, dar si cu patina istorica, realizata de o artista franceza. Cel mai mare, botezat "Maria", a fost fabricat in Olanda iar celelalte opt, in atelierul din Normandia. Artizanii de acolo s-au despartit cu greu de produsele lor.

Noile clopote vor primi, maine, binecuvantarea, iar apoi vor fi expuse, timp de o luna, in interiorul catedralei. Ele nu vor putea fi ascultate decat dupa 23 martie, dupa ce isi vor ocupa locul in cele doua turnuri.

Liderul nord-coreean ar fi cerut ca armata sa se pregateasca de razboi... O creatie a lui Brancusi ar putea fi vanduta la licitatie cu 600.000 de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x