Ce se va întâmpla cu românii din Regatul Unit dacă Brexitul va fi oficial și implementat?

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, susține că prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din Marea Britanie în perspectiva continuării negocierilor privind Brexit.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, susține că prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din Marea Britanie în perspectiva continuării negocierilor privind Brexit.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, vineri, Negrescu a declarat, în contextul recomandării făcute vineri de Comisia Europeană privind trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie, că, alături de celelalte state membre, România lucrează pentru o concluzie a procesului de negociere favorabilă cetățenilor europeni din Regatul Unit, cuvintele de ordine fiind "prudența și deschiderea".

Ministrul Victor Negrescu va reprezenta România la următorul CAG (Consiliul Afaceri Generale), în contextul negocierilor generate de ieșirea din UE a Marii Britanii. România este parte în acest proces, iar preocuparea ministrului este de a proteja drepturile românilor din Marea Britanie, precum și de a susține soluții care duc la consolidarea proiectului european.

"Există evoluții pozitive în cadrul procesului de negociere, iar situația cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii este o prioritate zero. Comisia a asigurat în cadrul negocierilor protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie; urmărim să obținem această garanție, care ar reprezenta un progres foarte important și un succes al negociatorilor UE. Este o veste bună pentru cetățenii români și premisa că obiectivul pentru care am luptat în această perioadă — apărarea drepturilor câștigate ale acestora — poate fi îndeplinit", a subliniat Negrescu, citat în comunicat.

El a menționat că atât în cadrul Consiliului Afaceri Generale, cât și la nivel de minister și Guvern, a lucrat în această perioadă alături de celelalte instituții pentru ca, la finalul procesului de negociere, românii din Regatul Unit, ca și restul cetățenilor din statele UE, să nu aibă de suferit.

"Ne-am întâlnit cu românii din Marea Britanie, am realizat consultări și dezbateri cu diverși factori pentru a găsi soluții. Procesul de negociere este unul complex și suntem pregătiți pentru orice situație care poate apărea în cadrul acestuia. Până la finalul acestui proces de negociere rămânem prudenți, dar, totodată, optimiști", a evidențiat ministrul Delegat pentru Afaceri Europene.

Ultimele știri