Antena Căutare

Cehia s-a retras din proiectul scutului antiracheta american

Cehia nu va mai participa la proiectul american antiracheta. Statul a invocat rolul minor pe care il are in proiectul american de aparare, conform Russia Today.

Ministrul ceh al Apararii, Alexander Vondra a declarat ca, in urma discutiilor cu adjunctul secretarului american al Apararii William Lynn, guvernul de la Praga a decis ca Cehia va incerca sa se implice in alte moduri in acest proiect.

Praga si Washington au semnat un acord in anul 2008 in care se stipula ca Cehia va gazdui elemente ale scutului antiracheta, in ciuda criticilor aduse de Rusia. Planul a fost, de asemenea, criticat de majoritatea cetatenilor care considerau ca statul isi asuma riscuri fara motiv.

Conform planului, Cehia urma sa gazduiasca un centru de avertizare preventiva pentru evaluarea datelor proiectului antibalistic.

Subiectul a fost adus din nou in discutie recent, cand Moscova a subliniat public ca problemele cu Washington in tema scutului antiracheta inca nu au fost rezolvate.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a mers pana la ipoteza in care o noua cursa a inarmarii ar putea incepe si progresul in reducerea armelor nucleare ar face un pas inapoi.

Rusia doreste mai mult control asupra scutului antiracheta, ceea ce ar asigura ca scutul nu va putea dauna arsenalului nuclear rus. Aceasta sugestie a fost luata in considerare de cativa ani, dar fara progrese notabile.

Scutul antiracheta are ca scop oficial prevenirea unor atacuri asupra stateler europene de la tari precum Iran sau Korea de Nord.

Sursa: Antena3

Foto: blog.aktualne.centrum.cz

Informatorii care au ajutat la uciderea lui Bin Laden, arestati in Pakistan... VIDEO! Cercetatorii americani, aproape de un tratament impotriva imbatranirii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x