Live acumFilm: Ultima reduta (SUA 2013)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

China amenință că va întrerupe relaţiile economice cu companiile americane care vând arme Taiwanului

China susţine că Taiwanul îi aparţine şi nu a renunţat niciodată să recurgă la forţă pentru a îl aduce sub controlul său. China afirmă că Taiwanul este cel mai sensibil subiect în relaţiile cu Statele Unite.

Guvernul şi companiile din China vor întrerupe relaţiile cu companiile americane care vând armament Taiwanului, a anunţat luni Ministerul chinez de Externe, fără să ofere detalii referitoare la sancţiuni, decizie care va înrăutăţi probabil relaţiile deja dificile cu Washingtonul, transmite Reuters.

China susţine că Taiwanul îi aparţine şi nu a renunţat niciodată să recurgă la forţă pentru a îl aduce sub controlul său. China afirmă că Taiwanul este cel mai sensibil subiect în relaţiile cu Statele Unite.

Săptămâna trecută, Pentagonul a anunţat că Departamentul de Stat a aprobat vânzarea de armament solicitată de Taiwan, care include 108 de tancuri M1A2T Abrams produse de General Dynamics şi 250 de rachete Stinger, fabricate de Raytheon.

China a anunţat vineri că va sancţiona companiile americane care vând arme Taiwanului, dar nu a oferit alte informaţii.

Cea mai recentă tranzacţie implică tancuri, rachete şi echipamente asociate în valoare de 2,2 miliarde de dolari, destinate Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a spus că vânzările de arme încalcă legislaţia internaţională şi afectează suveranitatea şi securitatea naţională a Chinei.

”Guvernul şi companiile din China nu vor coopera şi nu vor avea contacte comerciale cu aceste companii americane”, a declarat Geg Shuang într-un briefing de presă.

Duminică, publicaţia oficială a Partidului Comunist, People’s Daily, a publicat un articol pe contul său WeChat, în care a enumerat companiile americane care ar putea fi sancţionate.

Între acestea se află Honeywell International, care fabrică motoare pentru tancuri Abrams, şi producătorul de avioane Gulfstream Aerospace, deţinut de General Dynamics. China este o piaţă importantă pentru Honeywell şi Gulfstream.

Honeywell a anunţat într-un comunicat că acordul de vânzare a armelor este o vânzare între guverne, iniţiată de guvernul SUA, şi că Honeywell nu are nicio contribuţie la acesta şi nu are afaceri directe cu Taiwanul.

Restul companiilor nu au răspuns solicitărilor de informaţii.

Sursa : news.ro

Recomandari