Antena Căutare

China incearca sa scape de "bomba demografica". Pentru prima data, s-a redus disproportia dintre femei si barbati

S-a redus disproportia dintre femei si barbati, in China. Relaxarea politicii "un-copil" a facut ca, pentru prima oara in ani de zile, autoritatile sa anunte ca "prapastia dintre genuri" incepe sa se ingusteze. In 2009, erau 119.45 de barbati pentru fiecare 100 de femei. Iar procentul arata prima scadere in aceasta zona, avand in vedere ca in 2008 situatia era de 120.56 de barbati la fiecare 100 de femei, transmite Reuters

Raportul natural ar trebui sa fie de aproximativ 105 barbati la 100 de femei, la nastere, spun oamenii de stiinta. Insa, in China, diferenta intre sexe a crescut dupa ce autoritatile au introdus politica un-copil, in urma cu 30 de ani. O restrictie dura care a vizat numarul populatiei, dar care a avut ca efect, printre altele, intarirea preferintei traditionale pentru baieti.

Avorturile au cauzat un dezechilibru care a crescut semnificativ in ultimii ani, intre numarul femeilor si cel al barbatilor. Datele au socat populatia si au alarmat liderii politici, care sunt ingrijorati ca violenta si instabilitatea ar putea pune stapanire pe o tara plina de barbati tineri necasatoriti. Acum, autoritatile avertizeaza ca va fi nevoie de multi ani pentru a consolida aceasta tendinta. Peste 24 de milioane de barbati chinezi aflati la varsta casatoriei ar putea sa fie necasatoriti, in 2020, a avertizat anul trecut Academia Chineza de Stiinte Sociale.

Institutia guvernamentala a numit dezechilibrul drept cea mai grava problema demografica cu care se confrunta tara de 1,3 miliarde de locuitori.In urma cu un an, China anunta primul pas spre ridicarea restrictiilor in privinta controversatei reguli a copilului unic. Autoritatile au lansat atunci o ampla campanie prin care incurajau cuplurile urbane din Shanghai sa aiba doi copii. Modificarea politicii in marile orase reprezenta prima incercare a oficialilor de a incuraja nasterile, din 1979.

Sursa: hotnews.ro

SUA: 55.000 de noi locuri de munca in sectorul privat... Presedintele Turciei, Abdullah Gul: "Turcia nu va ierta niciodata atacul marinei israeliene"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x