Antena Căutare

Chisinau: Incep negocierile pentru formarea unei aliante necomuniste

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a anuntat rezultatele finale ale scrutinului parlamentar de duminica. Raportul de forte dintre comunisti si partidele democratice este, ca numar de mandate, de 59 la 42 in favoarea fortelor democratice. Liderii partidelor necomuniste incep astazi negocierile in vederea crearii unei coalitii de guvernare.

Conform rezultatelor finale anuntate de Comisia Electorala Centrala, comunistii au obtinut la alegerile de duminica 39,3% (adica 42 de mandate de deputat), PLDM - 29,4% (32 de mandate), PDM - 12,7% (15 mandate) si PL - 10% (12 mandate).

Matematic, singura coalitie din doua partide in masura sa instituie Guvernul si sa aleaga seful statului in Parlament ar fi intre PCRM si PLDM, care ar aduna impreuna 74 de mandate. O astfel de coalitie este, insa, imposibila.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat ca va face tot posibilul pentru a crea in viitorul Parlament o guvernare de coalitie fara participarea comunistilor, dar care va trebui sa castige doua "voturi de aur" de la comunisti: "Noi nu ne schimbam opinia. PLDM va face tot posibilul pentru a crea in viitorul Parlament o guvernare de coalitie, insa fara participarea comunistilor", a spus Vlad Filat. El a adaugat ca PLDM va depune efort pentru ca Parlamentul sa fie functional, sa poata fi votate Guvernul, conducerea Parlamentului si seful statului.

Liderul comunist, Vladimir Voronin, a spus ca nu vrea sa comenteze posibilitatea ca vreo cativa deputati comunisti sa voteze alaturi de liberal-democrati, in viitorul Parlament, pentru alegerea sefului statului. Vladimir Voronin isi da seama, probabil, de imposibilitatea unei coalitii cu PLDM, de aceea isi doreste mai degraba o alianta cu PD care, spune Voronin, ar insemna "o majoritate parlamentara anticriza si un guvern al increderii nationale".

Tot articolul, in Jurnalul National

Alegerile din Rep. Moldova: Comunistii au castigat... Un zid de 12 metri din situl arheologic Pompei s-a prabusit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x