CIA a extras din Rusia, în 2017, un agent rus care l-a implicat pe Putin în amestecul rus în alegerile americane

Statele Unite au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile americane din 2016, scrie presa americană, relatează AFP.

Statele Unite au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile americane din 2016, scrie presa americană, relatează AFP.

Potrivit CNN, această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini ale unor documente fotografiate pe ascuns în biroul preşedintelui rus.

Tot potrivit CNN, acest agent a fost exfiltratt din Rusia în 2017, de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

Ziarul The New York Times (NYT) scrie că CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia încă de la sfârşitul lui 2016, însă aceasta a refuzat invocând probleme de familie.

Serviciile secrete americane au început atunci să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a cedat.

Acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit o sursă de informaţii capitală pentru serviciile americane, care, mulţumită lui, au tras concluzia că Putin a orchestrat în mod direct amestecul rus în favoarea lui Donald Trump şi îndetrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie NYT.

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat în mod direct pe Putin şi în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, care a permis dezvăluirea unei enorme cantităţi de mesaje stânjenitoare pentru tabăra lui Clinton.

Agentul exfiltrat era, potrivit NYT, sursa cea mai preţioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din ţară a împiedicat serviciile americane de informaţii să cunoască activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018 şi în timpul pregătirii alegerilor prezidenţiale din 2020.

Sursa : news.ro

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri