Antena Căutare

CIJ se pronunta asupra legalitatii independentei Kosovo

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga da joi publicitatii avizul sau asupra legalitatii independentei proclamate in Kosovo. Opinia Curtii a fost solicitata de Serbia, care considera ca proclamarea independentei a fost ilegala.

Avizul Curtii Internationale de Justitie este doar consultativ, dar expertii cred ca va fi luat in considerare de multe tari care nu si-au definit inca pozitia asupra independentei din Kosovo.

Regiunea locuita in majoritate de albanezi a iesit de sub controlul Belgradului in 1999, in urma interventiei armate a NATO. Albanezii au proclamat acum doi ani independenta provinciei, recunoscuta de Statele Unite si 22 de tari ale Uniunii Europene, dar respinsa de Serbia. Acum, ambele parti spera ca avizul Curtii de la Haga le va fi favorabil, dar adauga ca, oricum, nu-si vor modifica pozitia.

Presa de la Belgrad scrie ca, dupa anuntarea deciziei Curtii, Serbia ar putea accepta, totusi, un compromis: un schimb de teritorii. O regiune din sudul Serbiei, locuita de albanezi, ar putea fi cedata in schimbul partii de nord a provinciei Kosovo, unde traiesc numerosi sarbi.

Uniunea Europeana spera ca avizul Curtii va debloca procesul de integrare a Serbiei in structurile europene. Romania este una dintre tarile care nu au recunoscut independenta din Kosovo si au pledat in favoarea Serbiei la Curtea de la Haga.

Graul s-a scumpit cu 40% in ultimele 40 de zile!... Statuie veche de 6.000 de ani, descoperita in desertul Iordaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x