Antena Căutare

Cincizeci şi una de arestări în urma unor violenţe şi unei adevărate gherile urbane în Catalonia, la maniefstaţii împotriva condamnării liderilor separatişti

Cincizeci şi una de persoane au fost arestate în Catalonia în urma unor violenţe, în noaptea de marţi spre miercuri, la manifestaţii împotriva condamnării liderilor separatişti, a anunţat miercuri Guvernul spaniol, relatează AFP.

Cincizeci şi una de persoane au fost arestate în Catalonia în urma unor violenţe, în noaptea de marţi spre miercuri, la manifestaţii împotriva condamnării liderilor separatişti, a anunţat miercuri Guvernul spaniol, relatează AFP.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, 29 de persoane au fost arestate în provincia Barcelona, 14 în Tarragona şi opt în Lleida.

În total, 72 de poliţişti regionali şi naţionali au fost răniţi în aceste violenţe, unii prezentând fracturi, potrivit ministerului.

În centrul Barcelonei au avut loc, marţi seara, scene de gherilă urbană - au fost incendiate containere, iar poliţişti au dat asalturi.

| The court decision triggered mass protests across .

— teleSUR English (@telesurenglish)

Ciocniri au avut loc la Girona, Tarragona, Lleida şi Barcelona, unde asociaţii separatiste au îndemnat la manifestaţii în faţa clădirilor guvernamentale.

Protests continue to erupt across Catalonia after Spain's Supreme Court jailed nine Catalan separatist leaders for their roles in the 2017 bid for independence.

They face between nine and 13 years in prison.

— DW News (@dwnews)

La Barcelona 40.000 de persoane au participat la manifestaţie, înainte să aibă loc ciocniri între câteva sute de activişti, adesea cu faţa mascată, şi forţe de ordine care au dat asalturi.

Mobilizarea împotriva condamnării luni a liderilor separatişti la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din 2017 continuă miercuri.

Potrivit Guvernului, linia de mare viteză (TGV) între Barcelona şi Franţa a fost întreruptă în urma unui sabotaj.

Marşuri pornesc miercuri din cinci oraşe pentru a se întâlni la Barcelona vineri, o zi de ”grevă generală” şi de manifestaţie în masă.

După blocarea aeroportului de la Barcelona luni de către manifestanţi, tensiunea a crescut cu un nivel în regiune.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez a denunţat, într-un comunicat ”violenţa generalizată” la manifestaţii care au avut loc la Barcelona şi în celelalte oraşe.

”O minoritate vrea să impună violenţa pe stradă în oraşele catalane (...). este evident că nu ne confruntăm cu o mişcare cetăţenească paşnică, ci coordonată de grupuri care folosesc violenţa în stradă pentru a rupe coexistenţa în Catalonia”, subliniază Guvernul, promiţând ”să garanteze securitatea” cu ”fermitate”.

BARICADE

Bulevardul Paseo de Gracia din Barcelona, unde circulaţia era interzisă, era plin de pubele incendiate marţi noaptea, au constatat jurnalişti AFP.

Baricade au fost ridicate pe străzile din jur, în timp ce poliţişti urmăreau manifestanţi care au aruncat cu sticle şi obiecte incendiare în ei.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziunea regională, ciocniri au avut loc la Girona, Tarragona şi Lleida.

Poliţia catalană a anunţat că a arestat patru persoane, dintre care trei la Barcelona.

Potrivit serviciilor de urgenţă, 74 de persoane au fost preluate în îngrijire medicală marţi în regiune.

”Acest lucru nu poate continua astfel. Fie (politicienii) se aşează şi găsesc o soluţie, fie vom avea toate astea” mai des, a declarat pentru AFP Iván González, un angajat al unui magazin de haine.

Înaintea acestei manifestaţii, mii de separatişti au blocat drumuri în regiune, inclusiv autostrada care asigură o legătură între Barcelona şi Franţa, dar şi căi ferate, potrivit Ministerului spaniol al Transporturilor.

Luni, la câteva ore după anunţarea condamnării liderilor separatişti de către Curtea Supremă, mii de activişti au făcut bloc pe aeroportul din Barcelona, la apelul unei misterioase organizaţii, ”Tsunami democratic”.

Aproximativ 10.000 de manifestanţi, potrivit Guvernului, au blocat accesul pe aeroport până luni noaptea. Peste 100 de zboruri au fost anulate, potrivit administratorului aeroportului Aena.

Ciocniri au avut loc între manifestanţi şi forţe de ordine, care au tras cu gloanţe de spună şi cauciuc. 131 de persoane au fost luate în grijă medicală luni în regiune, dintre care 115 la aeroport, potrivit seviciilor de urgenţă. Un manifestant a rămas surd, potrivit spitalului în care a fost operat marţi.

”Acum poporul trebuie să fie în stradă, toate revoltele pleacă de acolo, uitaţi-vă la Hong Kong!”, a declarat Victoria Santos, o manifestantă în vârstă de 62 de ani, la Barcelona.

MARŞURI ÎN ÎNTREAGA REGIUNE

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat 12 separatişti cu privire la rolul în tentativa de secesiune a regiunii în 2017, cea mai gravă criză politică din ţară de la sfârşitul dictaturii franchiste în 1975.

Nouă dintre ei au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare. Cea mai dură pedeapsă a primit-o fostul număr doi în Guvernul catalan Oriol Junqueras.

Foşti ”miniştri” regionali şi fosta preşedintă a Parlamentului catalan au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între zece şi 12 ani de închisoare, iar doi conducători ai asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium au fost condamnaţi la npuă ani de închisoare.

Miercuri, mobilizarea continuă prin marşuri care pornesc din cinci oraşe catalane pentru a se întâlni la Barcelona vineri, o zi de ”grevă generală” şi de manifestaţie în masă.

Viitorul şef al diplomaţiei europene, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, care este catalan, a catalogat drept ”totalitară” atitudinea separatiştilor, care ”consideră că numai catalanii sunt cei care îşi urmează ideile”.

Potrivit unui ultim sondaj, publicat în iulie de Guvernul catalan, 44% dintre locuitorii regiunii sunt în favoarea independenţei, iar 48,3% i se opun.

Sursa : news.ro

Armata siriană şi forţele kurde luptă ”împreună” împotriva rebelilor sirieni proturci în nordul Siriei; Pence şi Pompeo ... Discuţii-maraton reluate la Bruxelles, într-o încercare de ajungere la un acord al Brexitului înaintea summitului; inten...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x