Antena Căutare

Cine este Maia Sandu, prima femeie-președinte din Republica Moldova. Apariția sa, după rezultatele oficiale ale alegerilor

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, o femeie va ocupa cea mai importantă funcție în Stat. Iată cine este Maia Sandu, cea care l-a învins pe Igor Dodon în lupta pentru alegerile prezidențiale.

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Maia Sandu are 48 de ani, are dublă cetățenie: română și moldoveană și vorbește română, rusă, engleză și spaniolă. Nu este căsătorită și nu are copii, aceasta dedicându-și ultimii ani lumii politice. La bază, Maia Sandu este economistă.

Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon în lupta pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, comparativ cu 42,25%, rezultatul președintelui în funcție, Igor Dodon.

Maia Sandu a mai candidat cu prorusul Dodon și în 2016, când a pierdut. Acum, lucrurile s-au schimbat, iar candidata proeuropeană a fost favorita moldovenilor atât din țară, cât și din Diaspora.

Ce studii are Maia Sandu

Maia Sandu s-a născut în anul 1972, într-o familie de moldoveni, având o soră pe nume Veronica.

Noul președinte al Republicii Moldova a absolvit „Facultatea de Management” din cadrul „Academiei de Studii Economice a Moldovei” și ulterior a studiat relații internaționale la „Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova”.

Mai târziu, în anii 2009-2010, Maia Sandu a plecat în SUA unde a studiat la „Harvard Kennedy School of Government”, obținând titlul de master în administrație publică. În 2010-2012 Maia Sandu a fost consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA, iar apoi s-a întors în țara natală, unde a ocupat funcția de ministru al Educației timp de 3 ani.

În vara anului 2019, Maia Sandu a fost desemnată și aleasă în funcția de premier al Republicii Moldova, însă Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională această mutare.Din această cauză a izbucnit o criză politică, iar Curtea Constituțională și-a retras decizia, două luni mai târziu. În luna noiembrie, Parlamentul a demis cabientul Sandu prin moțiune de cenzură.

Anul acesta, Maia Sandu a candidat din nou împotriva lui Dodon și l-a învins cu circa 15 procente.

Ținuta Maiei Sandu, în prima declarație de presă în calitate de președinte ales al Republicii Moldova

După anunțarea rezultatelor oficiale, Maia Sandu a avut o declarație de presă, îmbrăcată cu o camșă albă și un sacou violet-închis. De altfel, proeuropeana i-a obișnuit pe cetățenii moldoveni cu ținutele ei clasice, compuse din cămăși și sacouri.

„Oameni din satele și orașele Republicii Moldova, oameni din Diaspora, voi ați învins! Victoria este a dumneavoastă! Vă mulțumesc pentru mobilizarea uimitoare! Vă mulțumeasc pentru încrederea enormă! Vă mulțumesc pentru unitatea pe care am reușit să o creăm împreună”, a declarat Maia Sandu în prima declarație de presă de după anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din Republica Moldova.

Iată prima apariție a Maiei Sandu, după anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale:

Cele mai populare nume de copii din Europa. Ce alegeri au făcut părinții pentru micuții lor
Specialiștii au stabilit care sunt cele mai populare nume de copii din Europa. Alegerea numelui...
Horoscopul zilei de 26 martie 2023. Scorpionii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 martie 202 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac. Aceștia...
Parteneri
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x