Antena Căutare

Cine este Maia Sandu, prima femeie-președinte din Republica Moldova. Apariția sa, după rezultatele oficiale ale alegerilor

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, o femeie va ocupa cea mai importantă funcție în Stat. Iată cine este Maia Sandu, cea care l-a învins pe Igor Dodon în lupta pentru alegerile prezidențiale.

Maia Sandu, votând la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, din 2020. Candidata proeropeană a purtat un palton vișiniu și o eșarfă galbenă
Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Maia Sandu are 48 de ani, are dublă cetățenie: română și moldoveană și vorbește română, rusă, engleză și spaniolă. Nu este căsătorită și nu are copii, aceasta dedicându-și ultimii ani lumii politice. La bază, Maia Sandu este economistă.

Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon în lupta pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, comparativ cu 42,25%, rezultatul președintelui în funcție, Igor Dodon.

Maia Sandu a mai candidat cu prorusul Dodon și în 2016, când a pierdut. Acum, lucrurile s-au schimbat, iar candidata proeuropeană a fost favorita moldovenilor atât din țară, cât și din Diaspora.

Articolul continuă după reclamă

Ce studii are Maia Sandu

Maia Sandu s-a născut în anul 1972, într-o familie de moldoveni, având o soră pe nume Veronica.

Noul președinte al Republicii Moldova a absolvit „Facultatea de Management” din cadrul „Academiei de Studii Economice a Moldovei” și ulterior a studiat relații internaționale la „Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova”.

Mai târziu, în anii 2009-2010, Maia Sandu a plecat în SUA unde a studiat la „Harvard Kennedy School of Government”, obținând titlul de master în administrație publică. În 2010-2012 Maia Sandu a fost consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA, iar apoi s-a întors în țara natală, unde a ocupat funcția de ministru al Educației timp de 3 ani.

În vara anului 2019, Maia Sandu a fost desemnată și aleasă în funcția de premier al Republicii Moldova, însă Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională această mutare.Din această cauză a izbucnit o criză politică, iar Curtea Constituțională și-a retras decizia, două luni mai târziu. În luna noiembrie, Parlamentul a demis cabientul Sandu prin moțiune de cenzură.

Anul acesta, Maia Sandu a candidat din nou împotriva lui Dodon și l-a învins cu circa 15 procente.

Ținuta Maiei Sandu, în prima declarație de presă în calitate de președinte ales al Republicii Moldova

După anunțarea rezultatelor oficiale, Maia Sandu a avut o declarație de presă, îmbrăcată cu o camșă albă și un sacou violet-închis. De altfel, proeuropeana i-a obișnuit pe cetățenii moldoveni cu ținutele ei clasice, compuse din cămăși și sacouri.

„Oameni din satele și orașele Republicii Moldova, oameni din Diaspora, voi ați învins! Victoria este a dumneavoastă! Vă mulțumesc pentru mobilizarea uimitoare! Vă mulțumeasc pentru încrederea enormă! Vă mulțumesc pentru unitatea pe care am reușit să o creăm împreună”, a declarat Maia Sandu în prima declarație de presă de după anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din Republica Moldova.

Iată prima apariție a Maiei Sandu, după anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile Vineri, 12.07.2024, 16:49
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x