Live acumObservator 16
Prime Time 20:30X Factor

Ciocniri la Hong Kong între aleşi în favoarea democraţiei şi aleşi loiali Beijingului

Ciocniri au avut loc luni la Hong Kong între parlamentari apropiaţi Executivului loial Beijingului şi aleşi în favoarea democraţiei cu privire la preşedinţia unei comisii care joacă un rol crucial în examinarea proiectelor de lege înainte de prezentarea acestora în Parlamentul local, relatează Reuters.

Aceste altercaţii au creat haos. Deputaţi în favoarea democraţiei au luat cu asalt membri ai personalului însărcinat cu securitatea care-l păzeau pe Chan Kin-Por, un ales loial puterii.

Chan Kin-Por s-a instalat în fotoliul preşedintelui comisiei, în pofida obiecţiilor opoziţiei.

Paznici au escortat în afara incintei mai mulţi aleşi - dintre care unii au opus rezistenţă strigând sau aplicând lovituri cu piciorul.

Breaking: Absolute mayhem here in as half a dozen guards manhandle Democratic lawmaker Ted Hui and haul him out of the chamber. It’s become a fierce rugby game with the democrats trying to break through their rivals for a try, to reassert chairmanship of the cmte

— James Pomfret (@jamespomfret)

Deputaţii în favoarea democraţiei au denunţat ”o trişare” şi au agitat o pancartă pe care se putea citi mesajul ”PCC (Partidul Comunist Chinez, unic) calcă în picioare legisşaţia Hong Kongului”.

Este vorba despre a doua altercaţie în aleşi în doar zece zile pe tema acestui organism al Camerei însărcinat să examineze proiectele de lege înainte de a fi supuse celei de a doua lecturi în Consiliul Legislativ (LegCo, Parlamentul din Hong Kong).

Aceste tensiuni au antrenat o amânare, la 27 mai, a examinării unui proiect de lege care pedepseşte lipsa de respect faţă de imnul naţional chinez, un text denunţat de parlamentarii în favoarea democraţiei şi care blochează din octombiie numirea preşedintelui comisiei.

Fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997 este teatrul unei contestări din iunie 2019, care reclamă între altele respectarea principiilor democratice şi denunţă o influenţă excesivă a Beijingului.

Autorităţile chineze, care dezmint aceste acuzaţii, acuză la rândul lor ”puteri străine” de faptul că au urzit aceste tulburări, iar pe deputaţii în favoarea democraţiei de faptul că subminează statul de drept la Hong Kong.

Sursa : news.ro

Recomandari