Antena Căutare

Condamnarea membrelor trupei Pussy Riot a starnit un val de proteste in toata lumea

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de lagar de munca pentru huliganism si incitare la ura religioasa. Cantaretele au primit aceasta sentinta pentru ca au inregitrat, intr-o biserica, o asa-zisa rugaciune muzicala pentru eliberarea Rusiei de Vladimir Putin.

Condamnarea lor a starnit o serie de proteste in Rusia, Ucraina si in alte tari, atat la nivel oficial, cat si in strada. Dupa anuntarea sentintei, protestele au izbucnit chiar in fata tribunalului, unde mai multi lideri ai opozitiei ruse au fost arestati. Printre ei s-a numarat si fostul campion mondial de sah Garry Gasparov.

Miscarea ucraineana Femen si-a afirmat si ea solidaritatea cu muzicienele de la Moscova, care sustin, si ele, eliberarea de prejudecati. O activista a doborat, simbolic, o cruce de lemn inaltata la Kiev. Totul, la bustul gol, dupa obiceiul miscarii Femen. Gestul ar putea s-o coste scump pe militanta ucraineana: procuratura i-a deschis imediat un dosar penal care-i poate aduce patru sau cinci ani de detentie.

Miscari de protest au avut loc in toata Europa: de la Paris si Londra pana la Sofia, Chisinau sau Varsovia, unde se afla, in vizita, patriarhul ortodox al Rusiei. Participantii au cantat melodiile grupului, iar unii s-au costumat asemenea celor tei muziciene.

Prietenii celor de la Pussy Riot s-au mobilizat si pe alte continente. Zeci de oameni au manifestat la New York, iar cativa s-au lasat arestati de buna voie in fata consulatului Rusiei, in semn de solidaritate cu condamnatele.

Lideri politici internationali, ca si vedete ca Madonna, Paul McCartney sau Yoko Ono, au ridicat glasul in apararea tinerelor cantarete. Tot ca un gest de solidaritate, ziarul britanic The Guardian le-a difuzat cel mai nou cantec, ilustrat si cu imagini de la proces. locatie guardian

Oarecum surprinzator, patriarhia Rusiei a cerut, intr-un comunicat, clementa pentru cele trei condamnate. Purtatorul de cuvant al presedintelui Putin a refuzat sa comenteze sentinta. Avocatii apararii vor face apel, dar cele trei sa-i ceara lui Putin sa le gratieze. "El este cel care trebuie sa ne ceara noua iertare", a declarat una din ele.

SUA: Un barbat a fost executat de politisti cu 46 de gloante... Cum e vremea pe Marte? Rover-ul Curiosity a inregistrat temperaturi de peste ZERO grade Celsius...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x