Antena Căutare

Conflictul dintre Trump şi Pelosi a izbucnit în timpul discursului privind starea naţiunii, în care preşedintele a salutat ”revenirea Americii măreţe”

Conflictul dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedinta Camerei reprezentanţilor Nancy Pelosi a izbucnit la discursul privind Starea Naţiunii, în care liderul de la Casa Albă a refuzat să dea mâna cu aceasta, în timp ce Pelosi a rupt o copie a discursului preşedintelui. Trump a salutat ”revenirea Americii măreţe” şi a evitat subiectul procesului pentru destituirea sa în discursul său de 80 de minute, dar efectul acestuia s-a făcut simţit, puţini republicani ovaţionând în picioare, în timp ce democraţii au rămas aşezaţi, relatează Reuters şi BBC.

Senatul este aşteptat să îl achite pe Trump de acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, într-un vot care va începe miercuri, la ora 4:00 p.m (21;00 GMT).

Trump, care s-a aflat faţă în faţă cu Pelosi pentru prima oară de când aceasta a plecat de la o întâlnire de la Casa Albă în urmă cu patru luni, a refuzat să dea mâna cu aceasta, în timp ce i-a înmânat o copie a remarcilor sale, înainte de discurs.

Cu toate că nu a mai discutat cu Trump de la ultima lor întâlnire, Pelosi a părut surprinsă. Ea a evitat expresia tradiţională ”mare privilegiu şi o deosebită onoare”, care însoţeşte de obicei prezentarea preşedintelui de către preşedintele Camerei.

”Membri ai Congresului, preşedintele Statelor Unite”, a fost tot ce a spus Pelosi pentru a-l prezenta pe Trump.

Când s-a încheiat discursul, Pelosi a rupt copia remarcilor preşedintelui pe care i-o înmânase acesta, iar ulterior a declarat reporterilor că a fost ”un gest curtenitor, având în vedere alternativa”.

După eveniment, Pelosi a publicat pe Twitter o fotografie în care îi întinde mâna lui Trump şi a scris :”Democraţii nu vor înceta să întindă mâna prieteneşte pentru a face treabă pentru oameni. Vom lucra pentru a găsi un numitor comun acolo unde putem, dar ne vom menţine punctul de vedere acolo unde nu se poate”.

Tensiunile sunt un semn că nu pot fi aşteptate progrese, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Procesul pentru destituire a intensificat conflictul dintre Trump, fost star de reality show transformat în politician conservator, şi Pelosi, liberală din California, care a existat pe parcursul preşedinţiei acestuia. Trump o numeşte în mod curent pe aceasta “Crazy Nancy” (Nebuna Nancy) la adunările electorale.

”Încă patru ani”

La începutul discursului preşedintelui, republicanii din ambele Camere au scandat ”încă patru ani”, în timp ce acesta se afla la tribuna Camerei Reprezentanţilor.

Democraţii au stat în linişte, iar unii au putut fi văzuţi dând din cap în timp ce Trump afirma ”Starea naţiunii este mai puternică decât oricând”.

Pelosi, care a renunţat la opoziţia faţă de inculparea preşedintelui şi a permis parlamentarilor democraţi să îl acuze, a stat nemişcată în spatele lui Trump şi a răsfoit copia discursului, în timp ce acesta vorbea.

Trump a intrat în Camera Reprezentanţilor în timp ce democraţii au fost puşi într-o situaţie stânjenitoare din cauza defecţiunilor tehnice care au întârziat rezultatele votului din Iowa de luni, primul scrutin intern pentru alegerile prezidenţiale din acest an, pentru nominalizarea reprezentantului Partidului Democrat.

Trump s-a prezentat ca un mare progres comparativ cu preşedintele Barack Obama, pe care l-a succedat acum trei ani, afirmând că a stimulat economia Statelor Unite, a mărit numărul locurilor de muncă şi a reformat armata.

”În numai trei ani, am schimbat mentalitatea declinului american şi am respins micşorarea destinului Americii”, a spus preşedintele.

Managerii democraţi ai cazului de destituire, care acţionează ca acuzatori în procesul din Senat, au stat împreună în primul rând al sectorului democraţilor.

Protestul femeilor democrate

Multe dintre femeile democrate au purtat alb pentru al doilea an consecutiv, un simbol al mişcării sufragetelor care a obţinut dreptul de vot al femeilor în urmă cu 100 de ani. Mai mulţi parlamentari democraţi au refuzat să participe la discurs în semn de protest faţă de Trump, cum ar fi liberala Alexandria Ocasio-Cortez.

Trump, care şi-a folosit discursul pentru a-şi prezenta viziunea pentru al doilea mandat, a afirmat că planul democraţilor de a extinde asigurarea pentru sănătate finanţată de guvern este echivalentă cu ”o preluare socialistă” care ar falimenta ţara, ar reduce beneficiile pentru cei care beneficiază de acestea în prezent şi ar oferi asistenţă imigranţilor ilegali.

Candidaţii prezidenţiali democraţi şi mulţi parlamentari au propus planuri pentru sănătate care ar fi gestionate de guvern, o îndepărtare majoră faţă de sistemul actual, în care milioane de americani beneficiază de asigurări medicale din partea angajatorilor.

Lipsa unui plan al lui Trump pentru asistenţa medicală îl expune criticilor că nu a făcut eforturi suficiente pentru a găsi o soluţie pentru reducerea costurilor de asigurare pentru sănătate care îi împovărează pe mulţi americani din clasa de mijloc.

”Nu vom permite niciodată ca socialismul să distrugă sistemul de asistenţă medicală american”, a afirmat Trump.

Femeile democrate au scandat ”HR3”, o referire la un proiect democrat care ar reduce costurile medicamentelor.

Într-o reacţie democrată la televiziune, la discursul lui Trump, guvernatorul de Michigan Gretchen Whitmer a spus : “Democraţii încearcă să îmbunătăţească asistenţa medicală. Republicanii din Washington încearcă să o ia”.

Trump a oferit o imagine optimistă a preşedinţiei sale, în speranţa că îi va convinge pe americani să îi ofere un nou mandat de patru ani în alegerile din 3 noiembrie.

Preşedintele l-a salutat pe invitatul surpriză Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, şi i-a oferit media Libertăţii realizatorului conservator de radio Rush Limbaugh, care suferă de cancer. Soţia lui Trump, Melania, i-a pus panglica în jurul gâtului lui Rush Limbaugh.

Trump a reluat şi argumentul său că migranţii trebuie opriţi să traverseze graniţa sudică a Statelor Unite şi a spus că aşa-numitele ”oraşe sanctuar”, unde migranţii sunt protejaţi, sunt un lucru greşit. Politicile lui Trump în domeniul imigraţiei sunt opuse faţă de cele ale democraţilor.

Pelosi a putut fi văzută dând din cap, în timp ce Trump îşi expunea punctele de vedere referitoare la imigraţie.

După ce a fost aproape de un conflict cu Iranul după ce a ordonat uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, Trump a spus ”Lucrăm pentru a opri războaiele Americii în Orientul Mijlociu”.

Sursa : news.ro

Biserica Ortodoxă a Rusiei vrea ca preoţii să nu mai binecuvânteze armament nuclear şi alte arme de distrugere în masă... China, 500 de morți. Medicii și asistentele din Wuhan, la un pas să cedeze: "Nu am mai văzut atâţia pacienţi în cei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x