Antena Căutare

Liban. Consultări parlamentare în vederea menţinerii lui Saad Hariri premier, amânate după două nopţi de violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine

Preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat luni amânarea - pentru a doua oară într-o săptămână - a unor consultări parlamentare în vederea desemnării unui nou premier, în urma unor violenţe nocturne, începând de sâmbătă, între forţe de ordine şi manifestanţi, relatează AFP.

Sub presiunea străzii, premierul Saad Hariri a demisionat la 29 octombrie, la aproape două săptămâni de la izbucnirea unei contestări populare fără precedent, care denunţă întreaga clasă politică, pe care o acuză de corupţie şi incompetenţă.

”Preşedintele Aoun a răspuns dorinţei premierului Hariri de a amâna consultările parlamentare până joi, la 19 decembrie”, a anunţat preşedinţia într-un mesaj postat pe Twitter.

Consultări parlamentare au fost stabilite iniţial la 9 decembrie, după care au fost amânate cu o săptămână.

Unul dintre motivele acestei noi amânări ar fi lipsa unanimităţii partidelor aflate la putere cu privire la o menţinere în post a lui Hariri.

Contestatarii - care reclamă un Cabinet alcătuit din tehnocraţi şi independenţi - refuză o menţinere a lui Hariri la putere, care continuă să expedieze afacerile curente în Guvernul său.

Anunţul preşedinţiei intervine în urma unor noi violenţe, duminică seara, în apropierea sediului Parlamentului, la Beirut, între forţele de ordine şi manifestanţi.

Lebanese people are angry about Saad Hariri's possible return as prime minister as clashes between police and protesters continue in the country

— TRT World Now (@TRTWorldNow)

Sâmbătă seara, zeci de persoane au fost rănite la Beirut, după ce forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Aceste ciocniri sunt cele mai semnificative de la începutul mobilizării, care s-a desfăşurat per ansamblu paşnic. Acroşaje s-au multiplicat recent, iar forţele de ordine au recurs în mai multe rânduri la forţă.

Sistemul politic din Liban, care este necesar să garanteze echilibrul între diversele comunităţi religioase, conduce adesea la negocieri interminabile în vederea formării guvernului.

Puternica mişcare şiită Hezbollah, care face parte din Guvernul demisionar, a respins ideea unui cabinet format exclusiv din tehnocraţi.

Situaţia economică şi financiară a Libanului, deja foarte precară înainte de contestare, s-a degradat profund între timp, odată cu restricţii bancare tot mai importante şi o penurie de lichidităţi.

Sursa : news.ro

Peste 300 de morţi în reprimarea contestării din perioada 15-18 noiembrie în Iran, anunţă Amnesty International... Unioniştii şi republicanii încearcă să scoată Irlanda de Nord din blocajul politic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x