Antena Căutare

Controverse in UE: Cutii pentru copiii abandonati - inapoi in Evul Mediu sau un pas inainte?

In Evul Mediu, mamele care nu isi doreau copiii nou-nascuti puteau sa ii abandoneze in cutii puse pe strazi special pentru asta. In ultimul deceniu, practica a revenit in tarile europene. Insa acest lucru a starnit controverse in UE: unii sunt de parere ca este o idee buna, insa reprezentantii ONU spun ca aceste cutii reprezinta o incalcare a drepturilor copiilor, conform BBC.

Insa "cutia" pentru abandonat nu este una oarecare, ci incalzita si monitorizata in permanenta de cadre medicale, evitandu-se astfel siuatiile in care cei mici sunt lasati in frig, in strada sau in alte locuri in care nu pot fi gasit.

Un exemplu de astfel de cutie se afla intr-o suburbie din Berlin. Cutia din metal inoxidabil, numita "leaganul de copii", este dotata cu paturi pentru bebelusi si este incalzita. In interiorul ei se afla o scrisoare adresata mamelor care au hotarat sa faca acest pas, plus alte detalii care le pot ajuta in eventualitatea in care doresc sa isi revada copilul.

"Intrebarea de fapt este: aceste cutii sustin drepturile femeilor si oare mamele si-au abandonat copiii de buna voie, fara sa fie obligate sa faca asta?", se intreaba psihologul Kevin Browne, care sustine ca, de cele mai multe ori, mamele sunt fortate sa-si abandoneze copiii acolo.

Aceasta este scrisoarea pe care mamele ce vor sa-si abandoneze copiii o gasesc in cutie, conform Antena 3:

"Draga mama,

Stim ca nu iti este usor sa-ti abandonezi copilul. Vrem sa te asiguram ca bebelusul va fi ingrijit si iubit si ca o sa facem tot ce ne sta in putere ca sa-i dam un start bun in viata. Copilul are dreptul la o sansa la viata.

In cazul in care te razgandesti si vrei sa iti iei copilul inapoi, vino la noi cu incredere. Te vor ajuta cu placere, noi suntem foarte bucurosi atunci cand Mama si Copilul sunt impreuna. Chiar si in cazul in care nu poti lua copilul inapoi, noi suntem aici sa te sfatuim. Suntem aici pentru tine.

Trebuie sa fii constienta de faptul ca, intr-o buna zi, copilul va dori sa stie numele tau. Vom fi bucurosi sa te ajutam in momentul in care vei vrea sa dezvalui aceasta informatie".

Foto: theguradian.co.uk

VIDEO! Marinari romani arestati pentru furt de combustibil in Nigeria... Bulgaria a modificat viteza maxima pe autostrazi. Turistii vor ajunge mai repede pe litoral...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x