Antena Căutare

Coreea de Nord abandonează angajamentul de suspendare a testelor nucleare şi cu rachete balistice

Coreea de Nord a anunţat joi că a abandonat angajamentul de suspendare a testelor nucleare şi cu rachete balistice, acuzând incapacitatea Statelor Unite de a respecta termenul de sfârşit al anului 2019 pentru negocierile nucleare şi sancţiunile americane ”brutale şi inumane”, transmite Reuters.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un stabilise ca termen limită sfârşitul lunii decembrie pentru discuţiile cu Statele Unite referitoare la denuclearizare, iar consilierul pentru securitate al Casei Albe Robert O’Brien declara la momentul respectiv că Statele Unite au deschis canalele de comunicare.

O’Brien a spus că speră că Kim îşi va respecta angajamentele referitoare la denuclearizare asumate la summiturile cu preşedintele Donald Trump.

Ju Yong Chol, consilier la misiunea Coreii de Nord de la Naţiunile Unite, în Geneva, a spus că în ultimii doi ani ţara sa a oprit testele nucleare şi lansările pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale ”pentru a creşte încrederea în relaţiile cu Statele Unite”.

Statele Unite au răspuns însă prin efectuarea a zeci de exerciţii militare comune cu Coreea de Sud în regiunea peninsulei divizare şi prin impunerea de sancţiuni, a spus Ju Yong Chol.

”Devenind clar că Statele Unite îşi menţin ambiţia de a bloca dezvoltarea Coreii de Nord şi de a sufoca sistemul său politic, nu găsim niciun motiv de a mai respecta în mod unilateral angajamentul pe care cealaltă parte nu îl onorează”, a declarat Ju la Conferinţa pentru Dezarmare a ONU.

Vorbind ca trimis al Republicii Populare Democrate a Coreii de Nord, numele oficial al Coreii de Nord, Ju a acuzat Statele Unite că aplică ”cele mai inumane şi brutale sancţiuni”.

”Dacă Statele Unite continuă o astfel de politică împotriva Coreii de Nord nu va exista o denuclearizare a peninsulei Coreene”, a spus acesta.

”În cazul în care Statele Unite vor încerca să impună solicitări unilaterale şi să persiste cu impunerea de sancţiuni, Coreea de Nord ar putea fi nevoită să caute o nouă cale”, a adăugat acesta.

Comandanţii armatei americane afirmă cu o astfel de nouă cale ar putea include testarea de rachete cu rază lungă, operaţiuni care au fost suspendate din 2017, alături de testele de focoase nucleare.

Ambasadorul pentru dezarmare al Statelor Unite, Robert Wood, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de remarcile Phenianului, afirmând că Washingtonul speră că Nordul va reveni la masa negocierilor.

”Sperăm că vor face ceea ce este corect şi să revină la masă şi să încerce să ajungă la un acord prin care să respectăm angajamentul făcut de preşedinte Trump şi preşedintele Kim pentru denuclearizare”, a spus Wood.

Ambasadorul sud-coreean Jang-keun Lee a spus că trebuie să aibă loc progrese substanţiale în denuclearizare ”pentru a menţine şi dezvolta ritmul dialogului, la care s-a ajuns cu greu”.

”Astfel, reluarea cât mai timpurie a negocierilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord este esenţială, a spus Jang-keun Lee.

Vesna Batistic Kos, reprezentant permanent al Croaţiei la Biroul ONU din Geneva, vorbind în numele Uniunii Europene, a cerut la rândul său Coreii de Nord să continue să negocieze.

Phenianul, împotriva căruia au fost aplicate multiple rezoluţii şi sancţiuni din partea Consiliului de Securitate, a respins dezarmarea unilaterală şi nu a oferit niciun indiciu că doreşte să meargă dincolo de declaraţiile unui sprijin larg pentru conceptul unei denuclearizări universale.

Coreea de Nord a anunţat în discuţiile anterioare care au eşuat că va lua în considerare renunţarea la arsenalul său dacă Statele Unite îi oferă garanţii de securitate prin retragerea trupelor sale din Coreea de Sud şi retragerea aşa-numitei umbrele de securitate pentru descurajare, din Coreea de Sud şi Japonia.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află, tehnic, încă în război, în urma conflictului din perioada 1950-53, care s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Sursa : news.ro

Greta Thunberg răspunde unor atacuri ale lui Donald Trump, la Davos, fără să-l numească... Libanul a format un nou guvern condus de premierul Hassan Diab, cu sprijinul Hezbollah şi al aliaţilor grupării...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x