Antena Căutare

Coreea de Nord ”nu este interesată” de summituri cu SUA, dacă Washingtonul insistă să refuze orice concesie

Coreea de Nord ”nu este interesată” de summituri cu Statele Unite, dacă Washingtonul insistă să refuze orice concesie, a anunţat luni Phenianul, la câteva ore după ce Donald Trump a evocat o eventuală întâlnire, relatează AFP.

”Ar trebui să acţionaţi rapid şi să încheiem un acord”, a scris preşedintele american pe Twitter duminică, adresându-se dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, adăugând ”pe curând!”.

Cei doi s-au întâlnit în trei rânduri din iunie 2018, însă negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord se află într-un punct moert după eşecul unui summit la Hanoi, în februarie, între Trump şi Kim.

Cele două ţări nu reuşesc să se înţeleagă asupra ”denuclearizării” nord-coreene în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice internaţionale impuse Phenianului.

Alte discuţii bilaterale, la începutul lui octombrie în Suedia, s-au încheiat de asemenea într-un impas.

Phenianul a dat Washingtonului termen până la sfârşitul lui 2019 să prezinte o nouă ofertă, iar un consilier de la Ministerul nord-coreean de Externe, Kim Kye Gwan, a acuzat Statele Unite că trag de timp ”pretiznând că au făcut progrese”.

Tweetul lui Trump este un semnal care îndeamnă la alt summit, a apreciat Kim Kye Gwan, citat într-un comunicat, difuzat de agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

Însă ”noi nu mai suntem interesaţi de acest tip de discuţii care nu ne aduc nimic”, a avertizat el.

”Noi nu-i vom mai da nimic preşedintelui american cu care să se poată lăuda”, adaugă el, subliniind că Phenianul ar trebui să fie recompensat pentru ”succesele” cu care Trump se laudă prezentându-le drept realizările sale.

Aceste critici la adresa locatarului Casei Albe constituie un lucru nou din partea Phenianului, care şi-a canalizat mult timp nemulţumirea asupra altor membri ai administraţiei Trump.

În ultimele luni, Kim Kye Gwan l-a elogiat pe Donald Trump, salutând un om ”diferit de predecesorii săi” şi lăudându-i ”decizia curajoasă” de a discuta cu Coreea de Nord.

Însă odată cu apropierea termenului-limită stabilit de Phenian, Coreea de Noird a publicat o serie de comunicate dure şi a efectuat în acelaşi timp tiruri de rachete şi proiectile neidentificate.

Trump şi-a postat mesajul pe Twitter după ce Washingtonul şi Seulul şi-au amânat manevrele aeriene comune - o decizie menită să favorizeze dialogul cu Nordul, care consideră aceste exerciţii militare comune americano-sud-coreene drept o pregătire a unei viitoare invazii a teritoriului său.

Sursa : news.ro

Trump nu exclude să depună mărturie în ancheta în vederea destituirii sale... Curtea Supremă a Statelor Unite a suspendat temporar o decizie privind declaraţiile financiare ale preşedintelui Trump...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x