Antena Căutare

Coreea de Nord trage două ”proiectile” către Marea Japoniei după ce propune reluarea dialogului cu SUA

Coreea de Nord a tras marţi două noi ”proiectile”, la câteva ore după ce a propus Statelor Unite să reia la sfârşitul lui septembrie negocierile cu privire la programul său nuclear, aflate într-un punct mort din februarie, relatează AFP.

Coreea de Nord a tras marţi două noi ”proiectile”, la câteva ore după ce a propus Statelor Unite să reia la sfârşitul lui septembrie negocierile cu privire la programul său nuclear, aflate într-un punct mort din februarie, relatează AFP.

Cele două ”proiectile neidentificate” au fost lansate marţi în zori din regiunea Kaechon, în provincia Pyongan Sud, în centrul ţării, şi au parcurs aproximativ 330de kilometri către Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană.

”Îndemnăm Nordul să pună capăt acestor acte care exacerbează tensiunile în regiune”, au subliniat reprezentanţi ai Statului Major sud-coreean într-un comunicat.

Termenul ”proiectil” este folosit de obiecei de către armata sud-coreeană pentru a denumi rachete nord-coreene cu rază scurtă de acţiune.

Un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului american a anunţat că a fost informat despre aceste noi tiruri şi a dat asigurări că Washingtonul urmăreşte situaţia îndeaproape împreună cu aliaţii săi din regiune.

Acest nou test de armament intervine la câteva ore după ce regimul nord-coreean a afirmat că este pregătit să reia negocierile cu Statele Unite.

Aceste negocieri află într-un punct mort din februarie, când Donald Trump şi Kim Jong Un au eşuat să ajungă la un acord cu privire la ”denuclearizarea” nord-coreeană.

”Noi vrem să ne întâlnim faţă în faţă cu Statele Unite la sfârşitul lui septembrie, la o dată şi într-un loc pe care le putem conveni”, a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui într-un comunicat difuzat lunide agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

WASHINGTONUL, ”PREGĂTIT SĂ DISCUTE”

Perioada evocată de Phenian coincide cu Adunarea Generală anuală a ONU, care are loc în ultima săptămână din septembrie la New York şi reuneşte lideri din întreaga lume. Însă nu este încă clar dacă o întâlnire între negociatorul american Stephen Biegun şi omologii săi nord-coreeni ar putea avea loc cu această ocazie.

”Eu spun mereu că este bine să ne întâlnim”, ”să vedem ce se va întâmpla”, a răspuns Donald Trump, întrebat de presă despre oferta nord-coreeană. El a profitat de ocazie pentru a sublinia încă o dată ”foarte buna sa relaţie” cu numărul unu al regimului stalinist.

Întrebat de AFP, Departamentul de Stat american a dat asigurări că nu are nicio reuniune de anunţat în acest stadiu. Însă administraţia Trump şi-a multiplicat îndemnurile la o relansare a discuţiilor.

Stephen Biegun, ale cărui întâlniri cu omologii săi nord-coreeni pot fi numărate pe degetele de la două mâini de la numirea sa, în urmă cu aproape un an, a îndemnat vineri Phenianul să înceteze să ridice ”obstacole” în calea negocierilor înainte să fie prea târziu.

”Am spus clar Coreei de Nord că suntem pregătiţi să discutăm imediat ce ne vor face un semn”, a repetat emisarul american, propunând ”lansarea unui ciclu intensiv de negocieri”.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a exprimat duminică ”speranţa bună” a unei întoarceri la masa negocierilor ”în următoarele zile sau săptămâni”.

După o amplificare periculoasă a tenisiunilor, cele două ţări au început un dialog inedit după întâlnirea istorică a lui Donald Trump cu Kim Jong Un în iunie 2018 în Singapore.

Însă al doilea lor summit, în februarie, la Hanoi, s-a soldat cu un eşec. Preşedintele american a refuzat să înceapăsă ridice sancţiunile în schimbul unui simplu început de dezarmare nucleară propus de dictatorul nord-coreean.

DAREA PAGINII

Negocierile s-au oprit de atunci, în pofida anunţării unei relansări iminente făcute de către cei doi într-o a treia întâlnire, mai improvizată, la sfârşitul lui iunie, la frontiera dintre cele două Corei.

Din iulie, Phenianul şi-a multiplicat, din contră tirurile de rachete cu rază scurtă de acţiune, catalogate drept ”provocatoare” de către oficiali americani - în pofida faptului că Trump s-a arătat mult mai conciliant.

Iar ONU a confirmat la începutul lui septembrie că Nordul îşi continuă programul de înarmare nucleară, sustrăgându-se totodată sancţiunilor.

Autorităţile nord-coreene au ridicat tonul, protestând faţă de manevre militare comune între Washington şi Seul care s-au desfăşurat în august şi denunţând poziţia Statelor Unite, care subliniază că nu vor să ridice sancţiunile decât în schimbul unei ”denuclearizări” definitive.

Însă Stephen Biegun le-a promis vineri nord-coreenilor ”măsuri imediate”, care ar putea fi luate în cazul unor progrese în negocieri, în vederea întoarcerii paginii ”ostilităţii” şi ”neîncrederii”.

Luni, Choe Son Hui a invitat din nou Washingtonul să prezinte ”o strategie acceptabilă” în cadrul unei eventuale noi întâlniri, avertizând că altfel pun în pericol procesul diplomatic.

”Vom avea o idee despre seriozitatea acestor discuţii dacă nord-coreenii” trimit ”de asemenea experţi în (domeniile) nuclear, economic, sancţiunilor, problemelor juridice sau privind pacea” şi nu doar oficiali politici, a apreciat pe Twitter Richard Johnson, de la cercul de reflecţie Nuclear Threat Initiative.

”Echipa nord-coreeană ar trebui măcar să vină cu un mandat de negociere reciproc avantajos”, apreciază el.

Sursa : news.ro

Aproximativ 800.000 de persoane se sinucid pe an în lume, una la fiecare 40 de secunde, alertează OMS... Parlamentul britanic respinge din nou alegeri generale înainte să fie suspendat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x